Suprataxele SUA la oțel. CE: De ce am fost exceptați?

Data actualizării: Data publicării:
otel

Încă nu e clar ce vor Statele Unite în schimbul exceptării permanente a Uniunii Europene de la tarifele la importurile de oţel şi aluminiu, spune comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom.



În data de 8 martie, şeful statului american a anunţat introducerea unor tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat, exceptând Canada şi Mexic. Ulterior, Casa Albă a anunţat suspendarea tarifelor până la 1 mai 2018 pentru importurile din statele membre ale UE, Argentina, Australia, Brazilia, Coreea de Sud, Canada şi Mexic, cei mai mari parteneri comerciali ai SUA, iar negocierile continuă, informează Reuters, potrivit Agerpres.ro.

După 1 mai, preşedintele SUA va anunţa ce state vor fi exceptate permanent. "Încă avem îndoieli", a declarat Malmstrom, în timpul vizitei la Copenhaga, adăugând că nu a primit niciun nou termen limită, însă are în mod regulat discuţii pe această temă cu secretarul american pentru comerţ, Wilbur Ross.

Liderii Uniunii Europene au cerut luna trecută ca preşedintele SUA, Donald Trump, să excludă permanent blocul comunitar de la mult-criticatele tarife la importurile de oţel şi aluminiu şi au anunţat că îşi rezervă dreptul de a răspunde "într-o manieră adecvată" pentru a proteja interesele UE.

Într-o declaraţie comună a liderilor celor 28 de state membre ale Uniunii Europene se arată că "aceste măsuri nu pot fi justificate pe motive de securitate naţională, iar protejarea sectorului în SUA este un remediu inadecvat pentru problemele reale privind supracapacităţile de producţie. S-a luat la cunoştinţă că livrările de oţel şi aluminiu au fost temporar exceptate de la astfel de măsuri, şi cerem ca scutirea vamală să fie permanentă".

Analiştii consideră că măsurile americane vizează în principal China, ţară ale cărei supracapacităţi de producţie a oţelului sunt criticate de mai mulţi ani de partenerii săi comerciali.

Comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, a declarat recent pe Twitter că europenii nu vor să fie penalizaţi de acţiuni determinate în mare parte de acuzaţii privind dumpingul Chinei, iar Washingtonul şi Bruxelles-ul ar trebui să coopereze.

"SUA şi UE trebuie să rezolve împreună astfel de probleme. Aşteptăm cu nerăbdare să avem un dialog cu SUA privind problemele îngrijorătoare din sectorul comerţului, cum ar fi supracapacităţile de producţie din domeniul oţelului. Aceste discuţii între aliaţi şi parteneri nu ar trebui supuse unor 'termene limită artificiale'", a adăugat Cecilia Malmstrom. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri