SUSPICIUNE. Preţul aurului ar fi fost manipulat de băncile care îl stabileau

Data publicării:
aur mediafax

 

Preţul de referinţă al aurului la Londra - „London fix” - este publicat de două ori pe zi de firma London Gold Market Fixing Ltd., după câte o teleconferinţă la care participă Barclays, Deutsche Bank, Bank of Nova Scotia, HSBC Holdings şi Societe Generale.

Tiparele neobişnuite de tranzacţionare înregistrate pe piaţa de la Londra în jurul orei 15:00, moment în care este stabilit preţul folosit ca referinţă în conferinţa privată de către cei cinci mari traderi de aur, indică o înţelegere secretă şi ar trebui investigate, arată într-o notă de cercetare Rosa Abrantes-Metz, profesor la Stern School of Business a Universităţii New York, şi Albert Metz, unul dintre directorii operaţionali ai Moody's.

Lucrarea de cercetare este prima care ridică posibilitatea ca cele cinci bănci care supraveghează în prezent indicatorul, folosit timp de un secol, să fi colaborat pentru manipularea cotaţiei de referinţă.

Oficialii London Gold Market Fixing, compania care stabileşte cotaţia de referinţă pentru piaţa aurului şi este deţinută de cele cinci bănci, au precizat că cererile pentru comentarii trebuie transmise grupului Societe Generale, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a grupului.

Reprezentanţi ai Barclays, Deutsche Bank, HSBC şi Societe Generale au refuzat să comenteze asupra raportului de cercetare şi a viitorului indicatorului.

Un purtător de cuvânt al Bank of Nova Scotia nu a răspuns unei cereri pentru comentarii.

Abrantes-Metz consiliază în privinţa indicilor financiari UE şi Organizaţia Internaţională a Comisiilor pentru Pieţe de Capital. Lucrarea sa din 2008, „Manipularea Libor?” a ajutat la descoperirea manipulării ratei interbancare de la Londra. Mai multe bănci, inclusiv Barclays şi UBS, au primit în total amenzi de circa 6 miliarde de dolari în acest caz.

Cotaţia aurului este stabilită zilnic în urma unor şedinţe, desfăşurate la 10:30 şi 15:00 (ora Londrei), ale celor cinci bănci membre ale grupului. Conferinţele telefonice durează de obicei 10 minute dar pot depăşi şi o oră.

Băncile declară câte lingouri de aur vor să vândă sau să cumpere la actualele preţuri spot, în interes propriu şi pentru clienţi. Preţul este redus sau crescut până când cantităţile de aur pe care băncile vor să le vândă sau să le cumpere se încadrează în limita a 50 de lingouri, circa 620 de kilograme. Când se coboară sub acest prag, este stabilit preţul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri