Suspiciuni la băncile pentru locuinţe: Nereguli la BCR şi Raiffeisen

Data publicării:
raiffeisen bank wikipedia.org

 

FOTO: Wikipedia.org 

Statul oferă, din 2006, prime anuale celor care economisesc prin băncile pentru locuințe. Prima de la stat este de 25% din sumele economisite, dar nu mai mult 250 de euro pe an. Mulţi clienţi s-au lăsat atraşi de această ofertă.

„Când a venit reprezentantul băncii la mine, mi-a explicat că este o variantă foarte bună, având în vedere dobânda şi că primesc de la stat o primă anuală de 250 de euro, care e foarte avantajoasă, pe care celelalte bănci nu o au”, a mărturisit clientul uneia dintre cele două bănci la care există suspiciuni.

Cei care economisesc mai puțin de cinci ani trebuie să justifice că banii primiți de la stat sunt folosiți în scop locativ - adică pentru modernizarea, construcția sau cumpărarea de locuințe. Cei care depășesc cei cinci ani pot ridica banii acumulați în cont, inclusiv cu prima de la stat şi cu dobânda băncii, fără să ia vreun împrumut pentru casă.

„Mesajul de vânzare era acel bonus de depozit, nevorbindu-se foarte mult despre partea de creditare ulterioară, acela fiind scopul adevărat al sistemului. E posibil să avem un dezechilibru, de aceea Curtea de Conturi s-a sesizat”, a explicat Cristi Tudorescu, analist financiar.


Curtea de Conturi a controlat activitatea celor două bănci pentru locuințe în perioada iulie-septembrie 2015 și a descoperit nereguli.

"O serie de abateri de la legalitate privind acordarea și utilizarea subvențiilor. În prezent, se derulează procedurile de conciliere, proceduri ce conferă entităților supuse controlului dreptul de a-și exprima punctul de vedere față de fiecare abatere și de a depune obiecțiuni", se arată în răspunsul Curţii de Conturi.

Sunt suspiciuni că băncile ar fi solicitat prime mai mari decât ar fi avut dreptul și ar fi atras în schemele de economisire și persoane care nu s-ar putea încadra în program, precum cele de peste 65 de ani.

Reprezentanții Raiffeisen Banca pentru Locuințe spun că: "Banca a furnizat toate informațiile şi explicaţiile necesare privind funcţionarea sistemului de economisire-creditare (...) Suntem încrezători ca informaţiile puse la dispoziţia Curţii vor clarifica subiectul".

BCR Banca pentru Locuințe s-a limitat să transmită: "Curtea de Conturi desfăşoară o procedură standard de control, care face parte din activitatea curentă a instituţiei în cauză".

Chiar dacă scopul băncilor pentru locuinţe ar trebui să fie acordarea de credite imobiliare în condiţii avantajoase celor care economisesc în prealabil, în realitate subvenţia de la stat e folosită mai mult ca argument pentru atragerea de noi clienţi.

Discuție reporter-angajat call-center BCR Banca pentru locuințe:

Angajat call-center: "Dacă dumneavoastră nu doriţi să treceţi în etapa de creditare, nu sunteţi obligată. După cinci ani, puteţi utiliza suma de bani în orice scop doriţi".

Statul a cheltuit până acum peste 200 de milioane de euro pentru acest program de subvenţionare. Cei mai mulți clienți i-a atras BCR Banca pentru Locuinţe – 362.000 de contracte. Iar Raiffeisen Banca pentru Locuinţe are în acest moment 217.000 de clienţi.

Curtea de Conturi urmează să stabilească măsurile de recuperare a prejudiciilor. Până acum, instituţia nu a răspuns solicitării Digi24 privind estimarea acestora, motivând că are în derulare proceduri de conciliere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri