Sută la sută naturală. Braga, reinventată la Galați

Data publicării:
braga

Da, bună. E gustul copilăriei mele”. Sunt cuvintele unei doamne care nu a mai gustat bragă de foarte mult timp. A avut ocazia să o facă la degustarea organizată de producătorul din Galaţi. O singură înghiţitură aduce amintiri la fel de parfumate.

(De ce vă aduce aminte când beţi un pahar de bragă?) De tinereţe, când mergeam pe stradă şi găseam tot felul de răcoritoare. Braga era specialitatea mea”, spune și un domn.

Responsabilă pentru această licoare este Mariana Ismail. Ea este maistrul bragagiu. La 55 de ani i-a venit ideea să deschidă o fabrică de bragă la Galaţi, împreună cu soţul ei de origine turcă. Reţeta o au din bătrâni şi se mândresc: este o băutură sută la sută naturală.

Noi folosim doar, în ordinea ponderii, apă, făină neagră, făină de mălai, zahăr ca îndulcitor. Şi o cantitate infimă de drojdie. Noi preferem să folosim în loc de drojdie de panificaţie, care se foloseşte ca şi ferment, să folosim ferment natural din braga deja fermentată”, spune Mariana Ismail.

Deşi pare simplu, este nevoie de mult efort pentru obţine băutura răcoritoare.

Ingredientele se amestecă în continuu într-un caza. „În continuu se amestecă, se lipeşte pe fund şi se afumă. E de muncă. Este”, spune bărbatul care prepară delicioasa băutură.

Băutura cu gust dulce-acrişor a fost adusă la noi în ţară de turci. La noi în ţară, actori de renume ca Radu Beligan, Victor Rebengiuc sau Florin Călinescu au recunoscut că delicioasa bragă le face ziua mai bună.

De altfel, despre bragă a vorbit la Digi24 și fostul ministru al Culturii, Andrei Pleșu, într-o ediție specială a emisiunii „DIN|Interior”. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri