Sute de români verificaţi de ANAF: „A venit momentul să apăsăm și mai tare pedala luptei împotriva evaziunii”

Data publicării:
ANAF fisc - captura

 

Printre românii verificaţi se numără patroni bogați de firme sărace, persoane cu venituri din activități ilegale, persoane cu venituri volatile (care activează în showbiz), dar şi alte persoane care nu intră în niciuna din categoriile de mai sus dar care prezintă risc fiscal ridicat. 

În eșantionul de risc PFRF (persoane fizice cu risc fiscal) intră persoanele fizice cu avere afișată semnificativă (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creanțe din creditări acordate companiilor și/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative în conturi bancare din România sau din străinătate, cheltuieli personale ridicate) nejustificată de veniturile declarate.

Aici puteți găsi un infografic care detaliază analiza de risc făcută de specialiștii ANAF și modul în care s-a făcut selecția eșantionului verificat https://static.anaf.ro. 

După 25 de ani în care inechitatea, sub toate formele ei, a marcat evoluția României și a românilor, a venit momentul să schimbăm această stare de fapt, măcar în domeniul fiscalității. Știu foarte bine că așteptările de la ANAF sunt foarte mari în această perioadă și oamenii își doresc să vadă lucrurile schimbate peste noapte. Din păcate, mai avem încă nevoie de răbdare, din cauza capacității administrative limitate. De la preluarea mandatului (aprilie 2013), am restructurat mecanismele de combatere a evaziunii fiscale, iar astăzi, Antifrauda și Inspecția Fiscală scot din piață firmele fantomă și destructurează lanțuri de firme evazioniste zi de zi. Mentalitatea privind obligativitatea emiterii bonului fiscal s-a schimbat radical. Acum a venit momentul, după doi ani de pregătiri laborioase, să apăsăm și mai tare pedala luptei împotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice. Fie ele personalități ale vieții publice, maneliși, cămătari etc, cu toții fiind pentru noi doar contribuabili cu obligații declarative. Cu toții vor trebui, mai devreme sau mai târziu, să facă dovada fiscalizării veniturilor cu care și-au construit averile”, a declarat Gelu Ștefan Diaconu, președinte ANAF. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri