Taxa „Hotel California”. Olanda vrea să pună piedici multinaționalelor care ar intenționa să plece

Data actualizării: Data publicării:
Olanda, Țările de Jos
FOTO: Guliver/ Getty Images

Olanda vrea să pună piedici multinaționalelor care intenționează să plece. Ea însăși un paradis al optimizării fiscale, Olanda vrea acum să taxeze firmele care pleacă spre state cu regimuri fiscale mai favorabile.

Un proiect de lege olandez menit să descurajeze multinaționalele să plece din țară prin impunere de taxe de exit de miliarde de euro câștigă tot mai mult sprijin politic, scrie Financial Times. Asta, după ce gigantul britanico-olandez Unilever a avertizat că își va anula decizia de a se reloca de la Rotterdam în Marea Britanie și a înființa o singură entitate juridică, dacă inițiativa va fi adoptată.

Descrisă drept taxa „Hotel California” de către critici - după numele unui cunoscut single al formației Eagles despre un hotel unde poţi intra oricând, dar nu-l mai poţi părăsi niciodată -, propunerea aşteaptă o opinie juridică în această lună care va determina compatibilitatea acesteia cu legislaţia fiscală olandeză şi a Uniunii Europene. Partidele politice din guvern şi opoziţie au indicat că vor susţine legea, dacă aceasta este conformă legislației europene.

Inițiatorul spune că legea a fost concepută pentru a pune capăt unei curse către taxare minimă în ceea ce privește impozitarea companiilor. Nu dorim ca firmele să cumpere jurisdicția fiscală cea mai avantajoasă, a declarat deputatul ecologist.

Celălalt grup vizat de lege este Royal-Dutch Shell. Șeful grupului petrolier a declarat luna trecută că nu exclude mutarea sediului central din Olanda în Marea Britanie.

Trei din cele patru partide din coaliția de guvernare susțin acest proiect, însă premierul Mark Rutte, el însuși un fost executiv Unilever, este mai puțin entuziast și avertizează că legea ar putea face Olanda mai puțin atractivă pentru investițiile străine.

Editare web: Luana Păvălucă

Partenerii noștri