„Taxa pe contestații”, criticată de Bruxelles

Data publicării:
steag UE ec-4.europa.eu

Ar fi trebuit să ne scape de contestatarii de profesie care au ţinut ani în şir pe loc inclusiv deschiderea unor şantiere de autostradă, dar s-ar putea, în schimb, să ne atragă sancţiuni de la Bruxelles. Este vorba despre „garanţia de bună conduită”, introdusă în vară de Executiv. Practic, orice firmă nemulţumită de rezultatul sau de modul de organizare a unei licitaţii cu bani publici trebuie să pună gaj 1% din valoarea contractului, dar nu mai mult de 100 de mii de euro, pentru fiecare contestatie.

„Acum orice fel de achiziție e contestată de firme care sunt specializate în contestare. Se duc la câștigători și fac dealuri, acum contești și pierzi plătești niște sume de bani care te fac să te gandești de două ori înainte”, a spus Victor Ponta, premierul României.

„Taxa pe contestaţie”, cum a fost numită de oamenii de afaceri, este acum aspru criticată de Bruxelles. Oficialii europeni cer explicaţii şi ameninţă cu sancţiuni.

Deocamdată nu s-a iniţiat o procedură de infringement, însă se poate iniţia”, a spus Otilia Nuţu, expert achiziţii publice. Oficialii europeni spun că această „garanţie de bună conduită” este una excesivă, care împiedică accesul firmelor la justiţie şi cer remedierea problemei în 70 de zile. „Numărul contestaţiilor a scăzut foarte mult, cu vreo 60 la sută, dar proporţia contestaţiilor care sunt admise a rămas aceeaşi”, a spus Otilia Nuţu, expert achiziţii publice.

Din cele puţin peste 600 de contestaţii depuse în primele trei luni de la introducerea acestei garanţii, 37% au fost acceptate. În aceeaşi perioadă a anului trecut pe masa experţilor Consiliului Naţional al Contestaţiilor ajungeau peste 1.500 de plângeri. Atâta timp cât o treime dintre contestaţii ţi se acceptă problema nu este la constructori, cu la cei care organizează licitaţiile”, a spus Laurenţiu Plosceanu, preşedinte patronat construcţii.

Oficialii de la Bruxelles atrag însă atenţia. Pentru că nu-şi permit să plătească taxa pe contestaţie multe firme sunt obligate să închidă ochii la erori grave în organizarea unor licitaţii, erori din cauza cărora am putea pierde mai târziu bani europeni.

Anul trecut, experţii au constatat nereguli în desfăşurarea unor licitaţii de servicii şi lucrări în valoare de 5 miliarde de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri