„Taxa pe contestații”, criticată de Bruxelles

Data publicării:
steag UE ec-4.europa.eu

Ar fi trebuit să ne scape de contestatarii de profesie care au ţinut ani în şir pe loc inclusiv deschiderea unor şantiere de autostradă, dar s-ar putea, în schimb, să ne atragă sancţiuni de la Bruxelles. Este vorba despre „garanţia de bună conduită”, introdusă în vară de Executiv. Practic, orice firmă nemulţumită de rezultatul sau de modul de organizare a unei licitaţii cu bani publici trebuie să pună gaj 1% din valoarea contractului, dar nu mai mult de 100 de mii de euro, pentru fiecare contestatie.

„Acum orice fel de achiziție e contestată de firme care sunt specializate în contestare. Se duc la câștigători și fac dealuri, acum contești și pierzi plătești niște sume de bani care te fac să te gandești de două ori înainte”, a spus Victor Ponta, premierul României.

„Taxa pe contestaţie”, cum a fost numită de oamenii de afaceri, este acum aspru criticată de Bruxelles. Oficialii europeni cer explicaţii şi ameninţă cu sancţiuni.

Deocamdată nu s-a iniţiat o procedură de infringement, însă se poate iniţia”, a spus Otilia Nuţu, expert achiziţii publice. Oficialii europeni spun că această „garanţie de bună conduită” este una excesivă, care împiedică accesul firmelor la justiţie şi cer remedierea problemei în 70 de zile. „Numărul contestaţiilor a scăzut foarte mult, cu vreo 60 la sută, dar proporţia contestaţiilor care sunt admise a rămas aceeaşi”, a spus Otilia Nuţu, expert achiziţii publice.

Din cele puţin peste 600 de contestaţii depuse în primele trei luni de la introducerea acestei garanţii, 37% au fost acceptate. În aceeaşi perioadă a anului trecut pe masa experţilor Consiliului Naţional al Contestaţiilor ajungeau peste 1.500 de plângeri. Atâta timp cât o treime dintre contestaţii ţi se acceptă problema nu este la constructori, cu la cei care organizează licitaţiile”, a spus Laurenţiu Plosceanu, preşedinte patronat construcţii.

Oficialii de la Bruxelles atrag însă atenţia. Pentru că nu-şi permit să plătească taxa pe contestaţie multe firme sunt obligate să închidă ochii la erori grave în organizarea unor licitaţii, erori din cauza cărora am putea pierde mai târziu bani europeni.

Anul trecut, experţii au constatat nereguli în desfăşurarea unor licitaţii de servicii şi lucrări în valoare de 5 miliarde de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...