Taxe mai mari pentru afacerile mici. 70% din câștig merge la stat

Data publicării:
buget calculatoare statistici - getty

Laurenţiu Gheorghe, patronul unui magazin de cartier din Bucureşti , spune că plăteşte taxe prea mari pentru a-şi permite să facă şi investiţii.

„Taxele şi impozitele din România favorizează frauda fiscală. În mod normal plăteşti în jur de 60-70 la sută, taxe adunate, din tot profitul pe care îl ai”, spune el.

Pentru 2016, Guvernul a propus reducerea impozitului pe venitul microîntreprinderilor la 1%. În ciuda majorităţii de care Guvernul dispune în Parlament, iniţiativa a fost respinsă de Legislativ, aşa că impozitul rămâne la 3%. Cu o excepţie: firmele nou înfiinţate vor plăti 1% impozit, timp de doi ani, dacă au măcar un salariat. Nici contractele pe PFA sau pe drepturi de autor nu vor mai fi la fel de atractive, de la anul. Cei care sunt salariaţi, dar muncesc şi ca independenţi, vor plăti în mod obligatoriu contribuţii sociale mai mari.

„Începând de la 1 ianuarie se va plăti impozit pe venit, cât şi contribuţii de asigurări sociale de sănătate şi contribuţii de asigurări sociale plafonate la cinci salarii medii brute, în procentele aferente oricărui angajat, dar nu şi cota angajatorului, decât dacă este benevol”, spune Ionuţ Simion, specialist în fiscalitate.

Avantajaţi de această plafonare a contribuţiilor sunt doar cei care au venituri mai mari de peste 12.000 de lei pe lună. O cheltuială suplimentară pentru patronii firmelor cu sediul în apartamente închiriate vine din majorarea taxelor locale, care cresc cu până la 50% de la anul.

„Noi am susținut un tratament nediscriminatoriu, respectiv clădirile să fie impozitate în funcție de destinația lor și nu în funcție de proprietar”, spune Ionuţ Simion.

Firmele mici vor beneficia în schimb de reducerea cotei generale a TVA de la 24% la 19%, dar şi de scăderea accizelor la carburanţi, care ar trebui să determine anumite ieftiniri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri