TAXE MAI MICI. Numărul contractelor cu normă redusă a crescut cu 8% în 2013

Data publicării:
bani lei salarii

Aproape un milion de români munceau anul trecut cu normă redusă, mai mulţi faţă de 2012. Şi numărul PFA-urilor a crescut anul trecut cu aproape 12%.

16% dintre români lucrează cu jumătate de normă. Cel puţin pe hârtie. Oamenii de afaceri recunosc deschis că, de fapt, îşi ţin angajaţii 8 ore la muncă. Aşa, însă, economisesc bani frumoşi pe care altfel ar fi trebui să-i dea la stat. Astfel că de la an la an numărul celor care lucrează cu normă redusă creşte.

În 2013 s-a mărit cu aproape 70.000 de persoane. România e sub media europeană, unde unul din cinci contracte este cu timp de lucru parţial.

Germania, cea care a inventat acest regim de muncă în Europa, are o rată de 26% de angajaţi cu program part-time. În Polonia, însă, doar 8% dintre contracte sunt cu normă redusă.

Foarte mulţi au trecut pe part-time. Mulţi au făcut altceva. I-au pus pe cei care au funcţii de conducere şi au salarii mari în cadrul companiilor să-şi facă PFA sau să-şi facă firmă şi îi plătesc pe firmă”, spune antreprenorul Liviu Rogojinaru.

Scapă astfel de achitarea contribuţiilor sociale. Numărul persoanelor fizice autorizate a crescut în primele 11 luni ale anului trecut cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2012. La finalul lunii noiembrie, aproape 348 de mii de români erau înregistraţi ca PFA.

Acestea sunt rezultatele taxării împovărătoare a muncii, spun analiştii. Guvernul promite însă ca va mai reduce din povara fiscală de pe umerii angajatorilor.

Reducerea contribuțiilor sociale cu 5% este un angajament politic. Este trecut în scrisoarea cu FMI. Se va aplica cu data de 1 iulie 2014”, a declarat Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor Publice.

Măsura ar fi un avantaj pentru oamenii de afaceri români, spun aceştia.

5% mai puţin la contribuţia angajatorului înseamnă la un salariu mediu 100 de lei mai puţini bani plătiţi de angajator la stat. Cheltuială totală pe care o are o suportă un angajator ca să plătească salariul mediu în România este de 2.800-2.900 de lei”, explică Bogdan Glăvan, profesor de economie.

Potrivit estimărilor Consiliului Fiscal, acum 1,5 milioane de români, lucrează fără forme legale. Asta înseamnă o gaură la buget de aproximativ 4 miliarde de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri