Taxe mai mici. Românii preferă să se înregistreze ca PFA în loc să înființeze firme

Data publicării:
pfa

În loc să înfiinţeze societăţi cu răspundere limitată, tot mai mulţi români preferă să se înregistreze ca persoane fizice autorizate. Un statut pe care îl are şi Vasile Păduraru, care lucrează de 20 de ani ca taximetrist în Iaşi.

Nu sunt legat de glie, sunt liber profesionist, pot să-mi iau liber o zi, două, pe când dacă ești angajat este mai greu”, spune el.

Adrian este broker de asigurări şi a ales varianta PFA din aceleaşi motive. În plus, taxele pe care le plăteşte sunt mai mici şi doar trei la număr.

„Se plătește pentru pensie, pentru sănătate și, bineînțeles, pentru impozitul pe venit”, explică el.

Prin comparaţie, în cazul unui SRL, taxele plătite atât de angajat, cât şi de angajator ajung la 60% din salariu, în timp ce în cazul PFA sunt de 37%.

Multe dintre PFA-uri s-au înființat tocmai pentru a evita plata unor impozite sufocante pe muncă. Este greu de estimat cât anume din cele 500.000 de persoane fizice autorizate sunt forme prin care se eludează într-un fel sau în altul contribuțiile sociale excesive. Probabil că putem să discutăm de un procent care se învârte în jurul a 50%”, spune consultantul Emilian Duca.

Există însă şi dezavantaje.

„Nu ai un venit fix, nu poți să-ți stabilești să te angajezi în împrumuturi, de exemplu, daca vrei să faci un împrumut ți-e mult mai greu din poziția asta”, explică Adrian.

Datele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală arată că, la finalul anului trecut, în România erau înregistrate 524.000 de persoane fizice autorizate. În total, în România sunt 4,4 milioane de angajaţi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri