Taxe mari, venituri mici. Încasările din TVA au scăzut în 2014 la 50,8 miliarde de lei

Data publicării:
bani - bancnote de 100 lei8-2

Statul a încasat anul trecut din Taxa pe Valoare Adăugată 50,8 miliarde de lei, cu 3,8 miliarde sub nivelul estimat în buget. Raportate la Produsul Intern Brut, încasările au ajuns sub cele din 2010, arată un studiu al Societăţii Academice Române. Specialiştii spun că neplata acestei taxe generează trei sferturi din evaziunea fiscală.

Există o problemă de comunicare între bilanţul bancar şi cel contabil, pentru că de fapt acolo se întâmplă cea mai mare parte a evaziunii fiscale. Ce se întâmplă cu operaţiunile bancare şi, mai rău, cu operaţiunile cu cash nu mai ştie nimeni”, spune Lucian Davidescu, expert la Societatea Academică din România.

Specialiştii spun că inspectorii fiscali ar trebui să se îndrepte spre marii evazionişti din comerţul cu cereale, legume şi fructe, în loc să pună şi mai multă presiune pe cei care deja plătesc taxe.

Merg la firmele care deja plătesc să le caute nereguli”, spune Lucian Davidescu.

Se duc la capătul lanţului: se duc la contribuabilii corecţi şi-i îngenunchează: emit decizii de impunere, le blochează conturile”, spune și Gabriel Biriş, specialist în fiscalitate.

Experţii susţin că o soluţie ar fi ca statul să privatizeze o parte din colectarea taxelor, adică banca să se ocupe şi de contabilitatea clienţilor săi şi să facă rapoarte către Fisc.

O altă măsură împotriva evaziunii fiscale vine chiar de la reprezentanţii mediului de afaceri: o bază de date la nivel naţional, în care să apară câte maşini, case şi terenuri are fiecare contribuabil.

„Toţi avem CNP, toate firmele au cod unic de înregistrare. Deci prelucrarea informatică a datelor ar trebui să fie extrem de uşoară”, spune Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.

În prezent, evaziunea fiscală din România este estimată la 16 la sută din Produsul Intern Brut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri