Sari la conținut

Temerile privind Brexit și greutățile din Asia devalorizează leul

Evoluția are loc pe fondul creşterii aversiunii faţă de risc şi a turbulenţelor de pe pieţele mondiale, generate de îngrijorările privind o eventuală ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, potrivit News.ro. Vineri, BNR a afişat un curs de referinţă de 4,5110 lei/euro.

"Cu veşti proaste din Asia şi cu referendumul din Marea Britanie tot mai aproape, cursul euro/leu ar ttrebui să rămână supus unor presiuni de creştere. Totuşi, ne îndoim că va depăşi sensibil pragul de 4,52", se arată într-un raport al ING, publicat luni.

Analişti nu exclud o intervenţie a Băncii Naţionale în piaţă, în sprijinul leului, la un nivel al cursului situat între 4,52 şi 4,54 lei/euro.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat cu circa 2 bani, până la 4,0115 lei, de la 3,9938 lei.

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar inporturile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Cursul francului elveţian a crescut cu circa 1 ban şi jumătate, la 4,1541 lei.