Teodorovici, la Digi24, după criticile lui Isărescu: „Mulți mi-au reproșat că nu am fost mai vehement față de BNR”

Data actualizării: Data publicării:
180329_COMISIE_BNR_ISARESCU_04_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, a declarat la Digi24, că ministerul Finanțelor și Banca Centrală trebuie să colaboreze, iar dialogul între cele două instituții publice se poartă în mod privat.

„Dialogul pe orice temă se poartă între cele două entități - Banca Centrală și Ministerul Finanțelor. Discuțiile pe lângă nu își au rostul, dar sunt discuții neoficiale. Cele două instituții publice trebuie să colaboreze. Acele două politici de bază - fiscală și monetară - trebuie să conlucreze, dar nu să se întrepătrundă.

Mulți mi-au reproșat că nu sunt mai vehement față de Banca Centrală. M-am gândit că nu aveam voie să îmi exprim părerile personale despre o instituție așa importantă ca Banca Centrală.

În discuțiile interne discutăm inclusiv de problema ROBOR. Domnul guvernator, când se referea la această independență, se referă de fapt la instrumentul pe care îl are la îndemână banca centrală si pe care nu îl poate folosi atât de eficient având această ordonanță în vigoare. Tocmai de aceea am înființat acel grup de lucru între reprezentanții celor două instiuții pentru ca, până pe 18 februarie, să avem pe masă o propunere, sau două, de modificare sau de îmbunătățire a ceea ce este astăzi ROBOR, obiectivul fiind ca ratele românilor să fie mai mici.

Îmi doresc să discutăm doar între noi (cu guvernatorul BNR)  și să putem spune în mod public concluzia”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.

Despre audierea reprezentaților Băncii Naționale de la Parlament, de marți, Eugen Teodorovici a declarat că „Parlamentul e o structură politică, care are drepul să aibă comisii, să cheme în audiere”.

Guvernatorul Mugur Isărescu a criticat, marți, OUG 114. „Taxa pe lăcomie” introdusă de Guvern prin adoptarea ordonanței de urgență este un „atac la independența BNR” pentru că „leagă de mâini” banca centrală. „OUG 114 este cel puțin o nereușită. Este, practic, un impozit pe politica monetară. Ne leagă de mâini. Noi, la un atac al leului, majorăm dobânzile și ce facem, omorâm băncile?”, a spus Isărescu.

Ministrul Finanțelor a afirmat, de asemenea, că ar trebui introdusă în școli, dar și în grădinițe, un curs de Educație Financiară.

„Am vorbit cu doamna ministru Andronescu, obligatoriu, în școli, de la grădinița, I-IV, V-VIII, la liceu, la facultate ar trebui introdusă această materie: Educație Financiară, pentru ca oamenii să înțeleagă”, a precizat Eugen Teodorovici.

FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri