Teodorovici înduplecă Standard & Poor’s cu o scrisoare explicativă

Data actualizării: Data publicării:
standard 20and 20poor 205141611 20afp 20mediafax 20foto 20stan 20honda-49704

La finele lunii trecute ministrul de Finanțe a trimis agenției de rating Standard & Poor’s (SP) o scrisoare explicativă privind modificările ce urmează a fi aduse OUG lăcomiei. În speranța că perspectiva asupra economiei românești nu va fi scăzută Teodorovici renunța la discursul anti – bănci și promite un cadrul legat echilibrat spre avantajul tuturor părților.

Scrisoarea trimisă SP, menționată de altfel zilele trecute de către Victor Ponta, a fost prezentată luni de către Claudiu Năsui, parlamentar USR.

Ce promite Guvernul?

  • Înlocuirea taxei pe activile băncilor, calculată cu referință la ROBOR, cu o taxă anuală fixă aplicabilă pe anumite active bancare, din care vor fi scăzute anumite active.

  • Taxa de la puncutl precedent va fi ajustată în jos în funcție de diferența între dobânzile la creditele acordate și depozitele atrase și creșterea gradului de intermediere.

  • Înlocuirea ROBOR cu un indice calculat exclusiv pe tranzacții bancare efective.

„Autoritățile (...) În față ne spun că OUG 114 este actul „cel mai curajos și îndrăzneț” pe care a apărut în România după revoluție. Pe la spate scriu companiei S&P că își dau seama că au făcut o prostie și le promit că vor repara. Companiile de rating, însă, nu funcționează pe promisiuni, precum politica, ci pe fapte (...) La finalul lunii decembrie, ministrul finanțelor se plângea că băncile dau mai mulți bani la stat (adică îi pun în titluri de stat) și nu creditează suficient economia. Soluția lui? Să taxeze toate activele bancare. Adică toate creditele. Dar ce să vezi că dacă taxezi creditarea, o descurajezi. Orice taxă pe un lucru, descurajează acel lucru. Lecție clasică de economie. Iar acum vor veni cu ideea discriminatoare să nu mai taxeze toate creditele, ci să le păsuiască pe cele către stat. Adică același ministru care se plângea că băncile nu creditează suficient economia reală, va impune o taxă pe toate creditele mai puțin cele către stat. Deci va agrava problema de care tot el se plângea”, spune Năsui.

Standard & Poor's (S&P) a confirmat zilele trecute ratingurile pentru datoriile pe termen lung și scurt în valută și monedă locală ale României la "BBB minus/A-3", perspectiva asociată urmând să fie anunțată în două săptămâni. Guvernul a făcut apel la decizia luata de cea mai mare agentie de evaluare financiara.
Privind perspectiva ratingului care urma sa fie negativă, reprezentanții Guvernului de la București s-au arătat nemultumiți de deciziile agenției și au făcut apel. Agenția a acceptat această solicitare. S&P a stabilit că au fost îndeplinite condițiile pentru un astfel de apel, în concordanță cu politicile și procedurile agenției. În consecință, S&P se va abate de la datele de publicare a ratingurilor din calendarul pe 2019 pentru a rezolva acest apel. S&P intenționează să rezolve aceasta problemă în termen de două săptămăni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri