Traian Băsescu: Ministrul Apărării tinde să dovedească că nu înţelege nimic

Data publicării:
basescu dusa mapn presidency.ro

Mircea Duşa, a afirmat președintele, demonstrează că nu ştie despre ce vorbeşte, atunci când îi transmite public să ceară în Consiliul European mărirea deficitului bugetar. Preşedintele susţine că obţinerea unei derogări este posibilă, însă Guvernul va trebui să muncească pentru asta. Șeful statului a mai precizat că a discutat cu premierul Victor Ponta despre acest lucru, în timpul vizitei delegaţiei FMI în România.  

„Am văzut sarcina primită prin presă, de la ministrul apărării, să rezolv problema bugetului Apărării. Domnul ministru tinde să dovedească şi public că nu înţelege nimic. Întrebarea mea este, pentru că nu vreau să se facă un joc politic pe această temă, ce documentaţie s-a trimis la Comisia Europeană, pentru ca eu să pot susţine în Consiliu acest lucru?”, a spus preşedintele Băsescu, la Aeroportul Otopeni, înainte de plecarea la Bruxelles, relatează Mediafax.

Şeful statului a afirmat că a discutat cu premierul Victor Ponta acest subiect, în timpul negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional.

„L-am rugat să agaţe în deficitul pe care îl va conveni, şi care a rămas în programul stabilit, deficit pe ESA 1,4% şi deficit structural 1% din PIB, dar l-am rugat, în interiorul acestui deficit, pentru a credibiliza acţiunea noastră, să agaţe un 0,1% în plus pentru Armată, pentru ca noi să spunem: Atât am putut, dar mai vrem o extindere cu încă 0,2% a deficitului destinat cheltuielilor de apărare”, a explicat Traian Băsescu.

El a menţionat că ”acest lucru se poate face însă cu o documentaţie solidă, depusă la Comisia Europeană”.

”Eu sunt convins că în perioada următoare şi ministrul Apărării, şi cel de Finanţe, şi premierul vor lucra la această documentaţie”, a mai arătat Băsescu.

Şeful statului a adăugat că îl va preveni pe Jean Claude Junker că această documentaţie va veni şi se va putea discuta în perioada imediat următoare, dar a ţinut să precizeze că Guvernul va trebui să intre în structurile Comisiei Europene, pentru a începe discuţiile, în vederea obţinerii acestei derogări.

”Lucrul este posibi,l dar nu se rezolvă cu dat sarcini prin presă, ci cu făcut documentaţie consistentă”, a mai comentat preşedintele Băsescu.

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a declarat, miercuri, că i-a trimis președintelui Traian Băsescu o scrisoare prin care i-a cerut să pledeze, joi, la Consiliul European de la Bruxelles, pentru aprobarea creșterii deficitului, care ar permite MAPN o suplimentare de 0,3% la buget.

Dușa a mai precizat că a anexat la scrisoarea către președintele Băsescu și alte scrisori trimise "la ceilalți lideri europeni de a face acest demers în vederea obținerii de derogării pentru creșterea deficitului".

Comisiile parlamentare reunite de apărare au avizat, marți, favorabil bugetul Ministerului Apărării și au adoptat în unanimitate un amendament propus de Opoziție, de majorare cu 0,3% a bugetului destinat acestui domeniu

Guvernul şi Comisia Europeană nu au ajuns la un acord privind suplimentarea anul viitor a cheltuielilor de apărare cu 0,3% din PIB, deoarece oficialul CE a motivat că nu are mandat pentru o decizie care trebuie luată doar de către Consiliul European, a anunţat pe 9 decembrie premierul Victor Ponta, după încheierea negocierilor cu FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială, pe marginea bugetului de stat pe 2015.

Ponta a precizat că a avut deja o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu, pentru ca România să solicite în următorul Consiliu European, din această lună, aprobarea pentru aceste cheltuieli suplimentare destinate armatei, cu o majorare corespunzătoare a deficitului bugetar, şi a arătat că, dacă avizul nu va putea fi obţinut la această reuniune, atunci va discuta şi cu viitorul preşedinte, Klaus Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri