Traian Băsescu: „România trebuie să cheltuiască 12 miliarde de euro”

Data publicării:
basescu alegeri csm presidency ro

„Relansarea economică este legată de numărul de locuri de muncă pe care le putem crea”, a spus președintele României. „De ce acest declin al prosperității, de ce acest declin în numărul locurilor de muncă? Răspunsul: prima motivație a declinului de prosperitate în UE este legată de modul în care s-a asigurat prosperitatea, pentru ca fost asigurată din împrumuturi. Ceea ce a generat după criza bancară, criza economică”, a explicat președintele Traian Băsescu, care a precizat că „nu putem repeta un ciclu de prosperitate pe datorie”.

Președintele țării a mai spus că trebuie să ne gândim la o strategie prin investiții. „Să gândim o strategie prin investiții. Nu sunt un adversar al creșterii economice prin consum, dar după anii 2007-2008 a urmat o cădere îngrozitoare, a urmat o prăbușire căreia nimeni n-avea ce să-i facă”, a spus Traian Băsescu care a atras atenția că și în această perioadă au apărut semnele unei posibile recesiuni.

„România este echilibrată macroeconomic”, a spus acesta susținând că în acest moment țara trebuie să se folosească de resursele pe care le are pentru relansarea economică. Cât despre ce tip de resurse este vorba acesta a spus că este vorba de banii pe banii pe care România îi are la dispoziție, care pot fi îndreptați către investiții și crearea de locuri de muncă.  

„Daca vorbim resurse in spriritul a ceea ce v-am spus, nefiind un suporter a relansarii economice prin stimularea consumului as privi la banii pe care ii are Romania.

Banii pot fi indreptati catre investitii si crearea de locuri de munca, in actualul interval de programa bugetara Romania are de la UE pentru intervalul 2007-2013, Romania a avut la dispozitie fonduri de coeziune de 19 miliarde de euro, situația la zi este am absorbit 37.2% din acele fonduri.  

Am cheluit 7,1 mld de euro si trebuie sa cheltuim daca vrem sa nu pierdem 12 mld de euro in lunile de pana la 2014 si anul 2015. Nu pot fi optimist ca Romania ar reusi sa cheltuiasca cei 12 mld de euro destinati pentru autostrazi, cai ferate, 12 mld stau la dispozitia romaniei pemtru 2015. Exista o alocare pe care Romania o poate folosi de la un mld de euro de la banca europeana de investiii”, a spus Traian Băsescu. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri