Video 100 de kilometri între Cluj-Napoca și Târgu Mureș sunt parcurși de șoferi în două ore, din cauza a 15 km de autostradă nefinalizați

Data publicării:
santierul chetani-campia turzii
Imaginea dezastrului de pe șantierul Chețani-Câmpia Turzii, FOTO: Captura video Pro Infrastructura

Lotul de autostradă dintre Chețani și Câmpia Turzii a mai primit o șansă. Singurul tronson care lipsește de pe traseul dintre Cluj-Napoca și Târgu Mureș a fost scos la licitație. Locuitorii din Câmpia Turzii spun că centrul orașului ține loc de centură, iar camioanele le tot strică drumurile.

Cei 100 de kilometri dintre Cluj-Napoca și Târgu Mureș sunt parcurși de șoferi în două ore. De vină sunt 15 kilometri de pe A3, rămași nefinalizați.

Contractul pentru construcția lotului dintre Chețani și Câmpia Turzii a fost semnat în 2015. Au trecut 6 ani de atunci, iar stadiului fizic al lucrărilor este doar 40%. Tocmai de aceea, în martie, șefii de la drumuri au reziliat contractul, după ce au văzut că pe șantier nu mai există activitate de luni bune.

„În momentul ăsta s-a putut relua licitația, pentru că antreprenorul general a intrat nu doar în insolvență, ci în faliment. S-a permis lansarea licitației care în urma rezilierii era blocată. În 14-16 luni, dacă avem un constructor serios, ar trebui să putem circula pe acest lot”, estimează Ionuț Ciurea, președinte Asociația Pro Infrastructură.

Mașinile de mare tonaj o iau prin centrul orașului Câmpia Turzii

Până atunci, DN15 ține loc de centură metropolitană sau chiar de autostradă, deși trece prin centrul orașului Câmpia Turzii. Sute de mașini de mare tonaj, încărcate cu marfă, traversează zona în fiecare zi.

„De când a fost închis podul de la Turda și nu mai este legătura între Turda și autostradă, circulă camioanele destul de mult, îngreunează circulația”, spune un localnic.

„Sunt multe accidente la ieșirea din orașul Câmpia Turzii. Șțiți cum e, lumea nu are răbdare, vin mașinile de tonaj greu, e străbătută zona respectivă de comune care au specific agricol”, explică un altul.

„Noi am încercat să restricționăm traficul greu prin oraș, pentru că creează grave probleme atât în ceea ce privește infrastructura stradală, pentru că toată lumea trece prin Câmpia Turzii ca să meargă la Cluj sau la Târgu Mureș, însă nimeni nu contribuie financiar la refacerea străzilor, lucru pe care îl suportă Primăria până la urmă”, se plânge Dorin Lojigan, edilul din Câmpia Turzii.

Suma licitată pentru lotul problematic este de aproape 400 de milioane de lei.

Un alt ciot de autostradă, tot de pe A3, între Ungheni și Târgu Mureș, va fi dat în folosință peste o lună, spun reprezentanții CNAIR. Tronsonul măsoară patru kilometri. Aceștia vor fi primii kilometri de autostradă terminați anul acesta.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri