Agenția pentru aviație civilă a ONU: Vaccinarea nu ar trebui să fie obligatorie pentru zborurile internaționale

Data publicării:
o fata asiatica trage un troiler pe roti in aeroport
Condiții de călătorie în pandemie. Foto: Getty Images

Vaccinarea împotriva Covid-19 nu ar trebui să fie necesară pentru zborurile internaționale, a declarat, vineri, agenția pentru aviație civilă a ONU, în contextul recomandărilor actualizate pentru transportul aerian în pandemie, potrivit AFP.

Consiliul Organizației Aviației Civile Internaționale (OACI) a emis șase noi recomandări și a modificat alte două, pentru a “restaura încrederea publicului în cursele aeriene și a convinge pasagerii să zboare din nou”.

„După ce traficul aerian a scăzut cu 70%, transportul aerian internațional poate vedea acum lumina de la capătul tunelului, parțial datorită noilor recomandări”, spune președintele Organizației, Salvatore Sciacchitano.

“Consiliul”, spune el, “a luat în considerare și ultima poziție a OMS, care spune că zborul internațional nu ar trebui condiționat de o dovadă a vaccinării împotriva Covid-19”.

Atât virusul cât și restricțiile severe de călătorie impuse pentru a lupta împotriva răspândirii a ținut la sol multe aeronave comerciale în ultimul an.

Însă desfășurarea graduală a campaniilor de vaccinare a dat speranțe pentru întoarcerea la normalitate.

La începutul acestei luni, China a lansat un sistem de pașapoarte de vaccinare – sau certificate de vaccinare – pentru a reporni călătoriile aeriene.

A fost declarat primul pașaport din lume pentru vaccinare – o schemă similară este în discuții în SUA și UE – însă nu este obligatoriu.

“La această vreme, precum arată și dovezile că persoanele vaccinate nu transmit virusul Sars-CoV-2 sau prezintă un risc redus de transmitere a virusului, statele membre ar putea excepta astfel de indivizi de la testare și/sau măsurile de carantinare, în concordanță cu standardul de risc acceptat de un stat și a situației Covid-19”, a mai spus Consiliul.

Însă a adăugat că “vaccinarea nu ar trebui să fie o cerință pentru călătoriile internaționale”.

OACI a mai cerut ca personalul aeronautic să fie vaccinat cât de curând posibil și iar restricțiile asupra operațiunilor de transport aerien de marfă să fie ridicate temporar, pentru a facilita transportul bunurilor esențiale, proviziilor și a vaccinurilor anti Covid-19.

Consiliul va avea o întâlnire la nivel înalt în octombrie pentru a convinge statele să se angajeze în redresarea și recuperarea transportului aerian internațional.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri