Cât de periculoase sunt gardurile de la tramvai?

Data publicării:
gard tramvai

Gardurile montate pentru a interzice accesul pe liniile de tramvai din Bucureşti pot face mai mult decât rău decât bine, avertizează specialiştii în siguranţă rutieră. Micşorarea benzilor, combinată cu lipsa marcajelor pot deveni adevărate capcane pentru şoferi. Nici pasagerii tramvaielor nu sunt feriţi de pericole, în cazul în care e nevoie să fie evacuaţi de urgenţă.

Vineri la prima oră, circulaţia tramvaielor era blocată în zona Lizeanu din Capitală, din cauza unui accident. De vină a fost un şofer care circula pe linia de tramvai, deşi aceasta e încadrată de garduri care delimitează spaţiul. O idee bună, dar pusă în practică prost, spun specialiştii în siguranţă rutieră.

Aici putem vedea cum s-a îngustat foarte mult banda carosabilă, avem această săgeată care ne indică unde era mijlocul benzii. Acum mașinile se apropie foarte mult de partea mediană a benzii și mașinile sunt mult mai apropiate”, explică Paul Dorneanu, specialist în probleme de infrastructură.

În centrul orașului să pui astfel de garduri nu ni se pare deloc potrivit, este suficientă o inflexiune, o educare a populației, iar poliția locală cu camerele de supraveghere să-și facă treaba și șoferii să nu mai încalce acest lucru”, spune și Dan Trifu, președintele Eco Civica.

garduri tramvaie
Gardurile puse pentru a delimita linia de tramvai pot face dificilă evacuarea pasagerilor în caz de pericol Foto: captura TV

Din păcate metoda de aplicare este una pompieristică! Una făcută pe grabă de a monta gardurile metalice. După cum puteţi vedea, există o bandă şi banda care delimitează gabaritul tramvaielor. Ideea a fost de a permite pasagerilor să coboare din tramvai dacă apare o defecţiune. În această porţiune încape doar o persoană. În momentul unui incident, ia foc un tramvai sau orice altceva, pasagerii vor avea o problemă în a coborî cu toţii şi în a evacua foarte repede”, arată Paul Dorneanu.

Pentru pietonii indisciplinaţi, bariera nu e un obstacol de netrecut.

gard tramvai
Pietoni imprudenți escaladează gardurile limitatoare ale liniei de tramvai Foto: captura TV

„Ar trebui să mă duc tocmai în capăt! (Reporter: Departe?) Da! Ar trebui să facă ceva pentru că este prea departe marcajul!”, spune unul dintre pietonii prinși sărind gardul.

„Semnalizate, probabil trebuie, dar că au îngustat din spațiu, nu cred. E mai bine așa! Întorceau clar, sunt șofer și știu! Pe unde întorceau? Pe linia de tramvai, pe oriunde”, declară o doamnă.

stalpisori tramvai
Stâlpii flexibili din plastic ar putea reprezenta o soluție mai bună pentru delimitarea spațiului rezervat tramvaiului Foto: captura TV

O soluție indicată și agreată de specialiștii în siguranță rutieră pentru delimitarea liniei de tramvai de benzile pentru circulație auto se referă la folosirea unor stâlpi. Au o înălțime de aproximativ 40 de centimetri sunt flexibili, din plastic. Sunt stâlpi care într-o situație de pericol nu pun viața în pericol nimănui.

Oficialii Primăriei spun că prioritizarea transportului public e extrem de importantă pentru fluidizarea traficului în Capitală. Aceştia susţin că viteza de deplasare a tramvaielor a crescut cu 20% după ce au fost instalate garduri separatoare pe o lungime de aproape 20 de kilometri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri