Celebritate în scandalul Duicu, sponsor PSD, ajuns consilier al șefului Companiei de Autostrăzi

Doru Cireaşă Data actualizării: Data publicării:
badescu tsd

Poți fi consilier al directorului general al Companiei de Drumuri și Autostrăzi doar dacă ești absolvent de sociologie, și aceasta la nivel de master. Aceasta rezultă din cerințele de participare la concursul desfășurat recent la companie pentru ocuparea funcției de consilier al directorului general Ștefan Ioniță.

badescu tsd

Compania Națională de Adminstrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), fostă CNADNR, a organizat recent concurs pentru ocuparea funcției de consilier al directorului general al companiei, Ștefan Ioniță, ajuns și el în fruntea acesteia prin mecanisme neclare.

concurs consilier

Ceea ce surprinde în cazul concursului menționat, pentru o funcție importantă și bine retribuită, sunt condițiile puse pentru selecția candidaților. Doritorul, spune anunțul de participare la concurs, trebuie să fie absolvent al unui facultății de sociologie, ciclul I Bologna, la care se adaugă cursuri de specialitate în managementul proiectelor, minim doi ani experiență drept consilier in administrația publică locală/centrală, doi ani vechime în muncă, limbă străină doar engleza, nivel avansat.

Nu este vorba de poziția de șef al vreunui compartiment de sondare a opiniei publice din companie sau al altuia care să se ocupe de cercetări privind percepția plătitorilor de roviniete față de compania ce administrează mai mult gropi decât șosele. 

fb badescu adrian

Foto: Contul a fost șters imediat după ce directorul CNAIR a fost întrebat despre concurs

Deși s-a cerut absolvirea facultății de Sociologie, tematica concursului n-a avut nicio legătură cu domeniul. Aceasta a cuprins cadrul legislativ de funcționare a companiei, principii ale managementului politicilor publice în domeniul infrastructurii și strategii privind politicile sectoriale și studii de piață în domeniul infrastructurii rutiere. Vreo carte de sociologie nu apare în bibliografie. În loc de tratate scrise de Emile Durkheim sau Max Weber găsim câteva hotărâri și legi privind tehnica legislativă

Cheia misterului

Misterul este lămurit doar după aflarea câștigătorului concursului. Potrivit anunțului companiei, persoana norocoasă se numește Adrian Ștefan Bădescu, are 31 de ani, este desigur absolvent de sociologie, dar și sponsor important al PSD.

În 2011 Bădescu a contribuit la campania PSD cu o sumă de 30.518 lei de câteva ori mai mare decât cea pusă la bătaie de Ilie Sârbu, Viorel Hrebengiuc sau Titus Corlățean. Zilele acestea, Adrian Bădescu s-a distins prin postări Facebook critice și ironice privind protestelor de stradă din aceste zile.

Nu în ultimul rând, Adrian Bădescu este membru de profesie în Consilii de Administrație la companii și entități ale statului în mandate ale PSD la guvernare. Traiectoria sa cuprinde calitatea de membru în Consilii de Administrație ale Societății de Radio, TVR, Loteria Română, consilier al primului ministru Victor Ponta.

1077152_631997063491002_1146867339_o

Foto: Procurorii spun că Bădescu făcea legătura între Duicu și Guvern

Numele lui Adrian Ştefan Bădescu apare în dosarul lui Adrian Duicu, fost preşedinte al CJ Mehedinţi. Acesta a fost interceptat de procurori în timp ce era contactat telefonic de Duicu, care i-a solicitat să-i transmită şefului Cancelariei primului-ministru că acesta să-i ducă premierului Victor Ponta CV-ul Elisabetei Ponea, soţia şefului Poliţiei Mehedinţi.

Șeful CNAIR Ștefan Ioniță, numit și el la conducerea CNAIR în afara oricărui concurs, după cum cere OUG 109 din 2011, a refuzat să ofere un răspuns la întrebările noastre privind angajarea lui Bădescu. Însă, în cel mult o oră de la informarea lui Ștefan Ioniță privind dorința noastră de a scrie un articol de această temă, Adrian Ștefan Bădescu și-a dezactivat contul de Facebook.

Sociologii fac munca cel mai bine

Chestionați asupra problemei, oficiali pentru comunicare ai companiei au răspuns că studiile de sociologie cerute consilierului sunt justificate prin munca pe care o va face acesta. Mai precis Bădescu va trebui să țină legătura cu alte instituții ale statului și să acorde asistență în zona de politici publice. Deși CNAIR are compartimente dedicate care se ocupă de aceste probleme, oficialul pentru comunicare ne-a spus că nu e nimic rău că încă o persoană se ocupă de așa ceva. ”Nu trebuie să fie inginer”, a spus oficialul companiei. Însă o astfel de activitate poate fi îndeplinită și de absolvenți ai altor specialități precum administrație publică, studii administrative, ecologie, cursuri în politici publice, etc.

Trebuie precizat că astfel de numiri au și altfel de explicații în România. La companiile mari, cu bugete publice substanțiale, cum este CNAIR, partidele trimit în funcții importante, aflate de cele mai multe ori în umbră, cum ar fi cele de consilieri, oameni devodați partidului. Aceștia au sarcina de a superviza activitatea directorului general, licitațiile și de a dirija fondurile publice spre firme de casă ale partidelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri