CFR Călători, replică pentru premier: Avem profit de 64 milioane lei după primele şapte luni

Data publicării:
gara de nord tren- CFR -agerpres-4.9.2015
Foto: Agerpres

Compania de stat CFR Călători a postat luni, pe pagina sa de Facebook, câteva cifre fianciare semestriale, care arată că veniturile au crescut în primul semestru cu 16% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, la 499 milioane lei, pe fondul creşterii numărului de pasageri cu 4,6%. Compania susţine că a obţinut un profit de 64 milioane lei după primele şapte luni, fără a explica de ce a preferat să afişeze rezultatul după şapte luni în loc de rezultatul semestrial, cum este practica obişnuită.

gara de nord tren- CFR -agerpres-4.9.2015
FOTO: Agerpres

Anunţul companiei vine după ce premierul Mihai Tudose i-a reproşat, vineri, la începutul şedinţei Executivului, ministrului Transporturilor, lipsa de perfomanţă a mai multor companii din subordine.

„104 milioane pierdere (la Tarom, n.r.) pe şase luni! CFR Marfă - pierdere, CFR Călători - pierdere. Înţeleg că e o echipă foarte bună, dar nu mergeţi în direcţia care trebuie”, i-a reporoşat Tudose.

Datele prezentate de CFR Călători arată "profit" de 64 milioane lei la finalul lunii iulie, fără a preciza dacă este vorba de profit net, brut sau operaţional.

Compania nu juistifică în niciun fel de ce a prezentat profitul după şapte luni, în loc de rezultatul semestrial, aşa cum procedează companiile în mod obişnuit, mai ales că restul rzultatelor sunt semestriale.

Astfel, cifra de afaceri a companiei a crescut în primul semestru cu 14% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, până la 931,8 milioane lei, veniturile proprii au urcat cu16%, la 499 milioane lei, iar numărul de pasageri transportaţi a avansat cu 4,6%, la 27,49 milioane.

CFR Călători are două mari surse de venit: pachetul de compensaţii pentru serviciul social, o formă de subvenţie de la bugetul statului, şi încasările din biletele vândute şi din alte activităţi - sau veniturile proprii.

Pachetele de compensaţii sunt acordate de stat pentru operatori pentru ca aceştia să opereze pe rute care, în condiţii normale, nu ar fi profitabile din cauza costurilor mari de operare neacoperite de veniturile din bilete.

Ministerul Transporturilor a propus menţinerea în 2017 a formulei pe baza căreia se calculează subvenţiile acordate transportatorilor feroviari de pasageri, inclusiv companiei de stat CFR Călători, sub forma unei compensaţii pentru prestarea serviciului public, potrivit unui proiect de ordin elaborat de instituţie.

CFR Călători a încheiat anul trecut cu venituri proprii, aferente transportului feroviar, de aproape 1,2 miliarde lei, în creştere cu 7% faţă de 2015, şi cu un profit de 1,2 milioane de lei, în linie cu rezultatele bugetate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri