Comisia Europeană: Autostrada Sibiu Pitești, un proiect imatur?

Doru Cireaşă Data publicării:
AUTOSTRADA SIBIU-ORASTIE - LUCRARI

Singura autostradă care ar trebui finanțată din fondurile UE pentru perioada 2014-2020 a fost caracterizată săptămâna trecută drept proiect imatur, fără studii geotehnice complete și pe baza unor studii vechi. Aceasta susțin membrii unui comitet de reformă a companiei de autostrăzi.

AUTOSTRADA SIBIU-ORASTIE - LUCRARI
Lucrari sunt desfasurate pe santierul lotului III al autostrazii Sibiu - Orastie, in zona viaductului de la Aciliu din judetul Sibiu, vineri, 7 noiembrie 2014. OVIDIU DUMITRU MATIU / MEDIAFAX FOTO

Ultimele trei tronsoane din Sibiu - Pitești urmează a fi ridicate în sistemul electronic de achiziții publice până la finalul anului, a declarat, marți, Ștefan Ioniță, director general al Companiei Naționale de Administrare a InfrastruActurii Rutiere (CNAIR), la o dezbatere găzduită de Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR).

"La această dată noi trebuie să ne prezentăm în fața reprezentanților Comisiei Europene și trebuie să demonstrăm fezabilitatea acestui obiectiv, pentru că așa sunt regulile. Atâta timp cât dorești să obții o finanțare externă trebuie să demonstrezi că obiectivul este construibil, că este eficient din punct de vedere economic, că este prietenos cu mediul, că îndeplinim toate condițiile din directivele europene. La acest moment suntem. Noi spunem că, undeva la finele lunii octombrie, o să vedeți ridicate în SEAP alte două sectoare din acest obiectiv rămânând de clarificat decât sectorul care este paralel cu DN 7, între Boița și Cornetu", a spus Ioniță.

Acesta a menționat că un al treilea lot au urma să fie publicat în SEAP până la finalul anului, ultimul din această autostradă, iar două loturi au fost deja publicate în SEAP.

Ștefan Ioniță a afirmat că în primăvară ar putea fi semnate contracte cu antreprenori pentru toată autostrada, din care pentru primele două loturi ar putea fi anunțați în ianuarie — februarie. Acesta susține că autostrada ar putea fi gata până la finalul anului 2020.

În realitate stadiul proiectului nu este atât de fericit. Prezenți la discuții în România săptămâna trecută oficiali ai entității Jaspers, care asigură consultanță pentru România din partea Comisiei Europene, au caracterizat proiectul drept imatur. Cel puțin aceasta susține Alin Goga, fost jurist în cadrul companiei și membru în Grupul de Inițiativă pentru Restructurarea şi Reprofesionalizarea CNAIR (GIRR).

Participanți la discuții din partea companiei au confirmat pentru Digi24.ro că Jaspers a reclamat anumite probleme pe care le are acest proiect. ”Oficialii Jaspers au spus că proiectul nu este matur astfel încât să primească bani europeni și au spus că mai devreme de anul viitor nu va primi undă verde de la ei”, spune Alin Goga, după discuții purtate de el cu participanți la întâlnirea cu Jaspers

Una dintre probleme pare a fi cea a forajelor geotehnice care nu au fost efectuate. Aspect important căci după începerea lucrărilor constructorul se poate trezi că autostrada o ia la vale după modelul Sibiu - Orăștie, lotul 3, Lugoj – Deva, lotul 2, Sebeș – Turda, lotul 4. In atare situație el poate opri lucrările costul acestora poate exploda iar proiectul se poate bloca. Forajele trebuiau făcute de asocierea Tecnic-SPEA care a avut un contract de realziare a studiului d efezabilitate. Acesta a fost însă reziliat de CNAIR.

Un alt aspect critic privind proiectul Sibiu Pitești este lipsa studiilor de mediu. Mai precis acestea trebuiau realizate și să fie cât de recente. Faptul că studiul pe baza căruia este ales traseul datează din 2008 și că ulterior acestei date au apărut mai multe situri Natura 2000 în regiune nu poate decât să dea dureri de cap. O situație similară a avut loc pe lotul 2 din Lugoj Deva. Constructorul a început lucrările și a întocmit o ofertă pe baza unor studii de fezabilitate făcute de firma DIWI în perioada 2005-2006.

Un an mai târziu România a intrat în UE și a trebuit să respecte Directiva Habitate a UE. A apărut necesară construirea unor ecoducte pentru traversarea autostrăzii de către carnivore, a altor lucrări de protecție a faunei, iar costurile au explodat. Cum majorările de prețuri nu pot fi mai mari de 10%-20%, proiectul s-a blocat și a trebuit reziliat parțial. Au trebuit scoase din contract secțiunile pe care au apărut lucrările de protecție a faunei urmând ca acesta să fie relicitate ulterior. Pași care amână proiectul cu luni de zile dacă nu cu ani.

Licitarea pripită a autostrăzii Sibiu Pitești nu semnifică faptul că românii vor beneficia mai repede de aceasta. Graba riscă să fie cauza unor porbleme serioase de costuri și de blocaje peste câțiva ani de zile.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri