Comisia Europeană va finanța modernizarea căii ferate Curtici-Simeria

Data publicării:
tren

Ministerul Transporturilor a semnat cererea de finanţare pentru două tronsoane din linia de cale ferată Curtici, județul Arad-Simeria, județul Hunedoara.

Ministerul Transporturilor a anunţat luni semnarea cererii de finanţare privind reabilitarea a două tronsoane din linia de cale ferată Curtici-Simeria, parte componentă a Coridorului IV Pan European, valoarea totală a proiectului fiind estimată la 9,5 miliarde lei (2,05 miliarde euro), informează News.ro.

Coridorul IV pan-european, lung de circa 2.000 de kilometri, face legătura între oraşele germane Dresda şi Nurnberg şi metropola turcească Istanbul, cu trecere prin Cehia, Austria, Ungaria, România şi Bulgaria. Porţiunea românească a coridorului IV are circa 800 de kilometri, fiind cuprinsă între Curtici, judeţul Arad, şi Constanţa, pe traseul Curtici-Arad-Simeria-Sighişoara-Braşov-Bucureşti-Constanţa.

Cererea de finanţare semnată a vizat „reabilitarea liniei de cale ferată Frontiera Curtici-Simeria parte componentă a Coridorului IV Pan European pentru circulaţia trenurilor cu viteza max. de 160 km/h, tronsonul 2 km.614 - Gurasada şi tronsonul 3 Gurasada - Simeria”.

Proiectul a fost depus de compania care administrează reţeaua de căi ferate din România, CFR SA, în calitate de beneficiar al finanţării nerambursabile alocate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

”Obiectul principal al cererii de finanţare este reprezentat de modernizarea a 141 km de cale ferată pe tronsonul Radna – Gurasada –Simeria în scopul creşterii vitezei maxime operaţionale la 160 km/h pentru trenurile de pasageri şi 120 km/h pentru trenurile de marfă şi va contribui la reducerea în consecinţă a timpului de deplasare între localităţile Simeria şi Arad de la 146 minute la 74 de minute”, se arată în comunicat.

Din valoarea totală a proiectului, 75% din valoarea totală eligibilă aprobată, 6 miliarde lei (1,3 miliarde euro), va fi asigurată din Fondul de Coeziune, iar restul de finanţare, în valoare de 3,52 miliarde lei (760 milioane euro), lei va fi asigurată de la bugetul de stat.


Perioada de implementare a proiectului este de 111 luni, începând cu data de 1 ianuarie 2014 şi finalizându-se în data de 1 martie 2023. Astfel de lucrări de modernizare sunt însă o picătură de apă într-un ocean. Căile ferate numără peste 20.000 de kilometri, majoritatea liniei fiind in stare foarte proastă. Acestea permit viteze de circulație foarte mici, astfel încât să nu survină accidente feroviare. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri