Cu cât face statul metrul de autostradă realizat de Ștefan Mandachi

Doru Cireaşă Data actualizării: Data publicării:
autostrada

O privire aruncată asupra costurilor de construire a unui kilometru din autostrada Moldova arată diferențe mari între cele înregistrate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România și cele suportate din buzunarul propriu de către Ștefan Mandachi, om de afaceri care a construit pe cont propriu primul metru de autostradă din România. Care sunt diferențele?

 

Costurile suportate de Mandachi și cele plătite de contribuabili sunt în raport de nu mai puțin de 1 la 4.

Singurul metru de autostradă din Moldova a fost realizat în şapte ore cu o echipă de 17 muncitori. Au fost folosite un excavator cu gheară pe roţi, un excavator tip macara cu şenile, un buldozer tasator, două camioane cu remorcă, un camion cu betonieră, două microbuze, o vola, şase lopeţi, două dreptare, două drujbe, patru ciocane, patru metri cubi de beton, 36 de metri pătraţi de plasă de fier, un kilogram de cuie, trei kilograme de vopsea, 36 metri cubi de balastru, opt metri liniari de ţeavă rectangulară de fier 10 cm x 10 cm grosime pentru parapeţii de protecţie şosea şi 12 metri liniari de ţeavă rectangulară de fier 10 cm x 10 cm grosime pentru susţinerea afişajelor şi indicatoarelor rutiere. Valoarea investiţiei este de aproximativ 4.500 de euro.

Dar cât costă aceeași autostradă la stat? Informația apare în studiul de fundamentare a autostrăzii Tg. Neamț - Iași, realizat de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) și prezentat de aceasta în vederea realizării prin Parteneriat Public Privat (PPP). Documentul indică un cost de 1,2 miliarde euro, inclusiv TVA, pentru o lungime de 61 km. Se adaugă 7 km reprezentând bretelele nodurilor DN28 si Km 61+000, bretele ce vor fi deasemenea la profil de autostradă. Lungimea totală a traseului construit la profil de autostradă va fi de 68 km.

În medie, dacă s-ar face din bani publici, un metru de autostrada ar costa cam 17.647 euro, deci de aproximativ patru ori mai mult. Realizarea în PPP scumpește și mai mult autostrada, urmând să fie adăugate costurile de finanțare, profiturile constructorilor, etc.

Costul de 4,5 milioane euro pe kilometru coincide cu cel prevăzut în standarde de cost realizate acum opt ani de către Ministerul Transporturilor. Potrivit acestora, un kilometru de autostradă în câmpie, fără lucrări de artă (poduri, viaducte, scurgeri ape, etc) se poate realiza cu 3,8 milioane euro la câmpie, 5 milioane în zonă de deal si 6,1 milioane la munte. Metrul de autostradă construit de Mandachi nu include însă lucrările de artă însă și dacă le-ar cuprinde costurile nu ar ajunge cât cele menționate de CNSP. Se consideră că un kilometru de autostradă realizat integral pe viaduct poate costa în jurul a 30 – 40 milioane euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri