Cum ne vom deplasa după 15 mai? Lucian Bode: Am solicitat Comisiei Europene un set de recomandări pentru transportul de persoane

Data publicării:
lucian bode propus la transporturi
Lucian Bode. Foto: Inquam Photos/ George Porcutan

Lucian Bode, ministrul transporturilor, își propune să ridice gradual restricțiile în domeniul transportului de persoane după 15 mai și spune că aceasta va fi piatra de încercare a mandatului său. În ședința de guvern de luni, va fi dezbătut un proiect de act normativ prin care se vor stabili măsurile ce se impun, în starea de alertă, pentru fiecare mod de transport. 

Restricțiile vor fi ridicate cu menținerea unor obligații atât pentru transportatori, cât și pentru pasageri: igienizarea spațiilor și a mijloacelor de transport, evitarea aglomerației, respectarea distanței, obligativitatea purtării măștilor, a arătat Lucian Bode.

Cum se va călători cu trenul și metroul

Pentru CFR Călători, de exemplu, „vrem să menținem ca regulă de ocupare în vagoane un loc liber, un loc ocupat și introducerea obligativității purtării măștii la bordul trenurilor CFR Călători. Rămâne suspendată posibilitatea de achiziționare de legitimații de călătorie fără loc rezervat, conductorul doar vizualizează biletul de călătorie, fără să-l atingă. Nu vor fi introduse vagoane restaurant”, a detaliat ministrul.

„Pentru mine va fi piatra de încercare modul în care vom reuși să organizăm transportul de persoane după 15 mai”, a mărturisit Lucian Bode, întrebat despre transportul cu metroul.

El a explicat că a stabilit cu Metrorex - care dispune de un total de 65 de trenuri - ca timpii de așteptare să fie minimi, de 2-3 minute, să fie igienizate vagoanele și stațiile. Sunt 53 de stații, care au 130 de căi de acces pentru călători și este foarte important ca și aici să fie respectate regulile sanitare și de distanțare. În zonele foarte aglomerate, cum ar fi Pipera, se va discuta cu companiile din zonă să-și flexibilizeze programul pentru a evita afluxul mare de călători între orele 6:00 - 9:00 și 16:00 - 19:00. Înainte de criza sanitară, în București circulau zilnic cu metroul între 600.000  și 700.000 de cetățeni, a menționat Lucian Bode.

„Culoare verzi” pentru turiștii români?

Ministrul a fost întrebat, duminică seara, la Digi24, dacă, după modelul transportului de marfă, ar fi posibilă crearea unor „culoare verzi” pentru turiștii care vor dori să plece în vacanță în țările vecine, în special Grecia și Bulgaria.

La ultimul consiliu al miniștilor transporturilor din UE, România a cerut comisarului Adina Vălean să solicite Comisiei Europene un set de recomandări pentru transportul de persoane post-criză. În momentul în care aceste recomandări ar fi adoptate de toate statele europene, ar face mult mai ușoară deplasarea cetățenilor, a explicat ministrul.

„Noi colaborăm foarte bine cu toți miniștrii de transporturi din statele membre, în special cu cei din vecinătatea noastră”, a adăugat Lucian Bode, subliniind că România și Polonia sunt voci importante. „Menținem relații bune cu Bulgaria și Grecia pentru a găsi cele mai bune soluții pentru cetățenii care vor să călătorească, de pildă, în scop turistic. România are obligația să asigure și garantează libera circulație a cetățenilor”, a încheiat Lucian Bode.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri