Cum vor fi finanțate autostrada și calea ferată care vor lega Constanța de Gdansk. Iohannis: Sunt proiecte strategice pentru noi

Data actualizării: Data publicării:
Masini circula pe autostrada
Foto: GettyImages

Președintele Klaus Iohannis a dat detalii despre proiectul uriaș de infrastructră anunțat recent, care urmează să lege Constanța de portul Gdansk din Polonia. Șeful statului a participat la Summitul Inițiativei celor Trei Mări, organizat online, în care a fost discutat proiectul.

Inițiativa celor Trei Mări va contribui în perioada post-pandemie la redresarea economică, prin dezvoltarea conectivității între statele din regiunea noastră. De altfel, obiectivul principal al României este implementarea proiectelor strategice de interconectare, un pas important fiind finalizarea primei faze a proiectului de transport gaze naturale, așa numitul proiect BRUA, și trecerea la implementarea fazei a doua”, a spus Iohannis.

În domeniul transportului, am ținut să subliniez importanța deosebită din punct de vedere economic și strategic a liniei de cale ferată numită Rail2Sea, care leagă porturile Constanța și Gdansk, precum și a traseului rutier transeuropean Via Carpatia.

Aceste proiecte strategice pentru noi au nevoie de finanțare substanțială și, de aceea, pe lângă resursele financiare provenite din Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, ar trebui utilizate fonduri guvernamentale, fonduri europene, precum și fondurile anunțate de Statele Unite ale Americii”, a adăugat el.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri