Drulă, după evacuările cu scandal de la metrou: Un cartel se destructurează cu ranga. Acțiunile de azi sunt ultima zvâcnire a mafiei

Data actualizării: Data publicării:
Demolarea spaţiilor comerciale de la metrou a început la staţia Ştefan cel Mare.
Demolarea spaţiilor comerciale de la metrou a început la staţia Ştefan cel Mare. Foto: Inquam Photos / George Calin

„Un cartel se destructurează cu ranga” - este reacția ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, după ce astăzi a început evacuarea spațiilor comerciale de la metrou. Proprietarii spațiilor comerciale se opun operațiunii și s-au luat la ceartă cu primarul sectorului 2, prezent la stația de metrou Ștefan cel Mare, și cu directorul Metrorex.

„Legea este legea şi, unde este lege, nu e tocmeală. Metrorex a început eliberarea spaţiilor comerciale care ocupau domeniul public ilegal”, a spus Drulă, într-o conferință de presă la Guvern.

”Un cartel se destructurează cu ranga”, a adăugat el, făcând referire la gestul directorului Metrorex, Ștefan Paraschiv, care a încercat să deschidă cu ranga ușa unui magazin.

„Este un om curajos, care şi-a asumat o misiunea grea la Metrorex. Am văzut comentarii despre folosirea de către directorul general a unei răngi. Da, un carte se destructurează cu ranga şi-l felicit pentru un act de asumare şi curaj”, a adăugat el.

Despre liderul USLM, Ion Rădoi, Drulă a spus că este „lider de cartel”.

„Acţiunile de astăzi şi scandalul făcut de oamenii liderului de cartel Rădoi sunt o ultimă zvâcnire a mafiei. A putut toată lumea să vadă că blocarea ilegală a metroului bucureştean a fost o acţiune de tip cartel pentru păstrarea sursei puterii ilicite. Acea epocă s-a terminat”, a adăugat ministrul.

Drulă a spus din nou că este vorba despre evacuarea spațiilor comerciale care nu sunt amplasate legal.

„Acele construcţi provizorii sunt ilegale sub multiple aspecte. Cel mai important este că nu au autorizaţii de construire, nu au dreptul legal, comercial de a ocupa domeniul public. Este foarte important că sunt nenumărate rapoarte ISU care identifică ca problemă de siguranţă amplasarea acestor spaţii comerciale, pentru că îngustează căile de evacuare”, a spus Drulă.

Termenul limită pentru eliberarea spaţiilor comerciale amplasate în incinta staţiilor de metrou a expirat vineri, 2 aprilie, conform unei notificări transmise de Metrorex firmei care administrează aceste unităţi. Compania anunța încă de vineri că săptămâna aceasta trebuie evacuate magazinele.

La finalul lunii martie, reprezentanţii Metrorex precizau că această măsură a fost luată deoarece, în urma analizelor efectuate pe teren, s-a constatat că spaţiile comerciale care activează în reţeaua de metrou pun în pericol siguranţa transportului subteran, cu afectarea directă a exigenţelor de securitate la incendiu şi evacuarea persoanelor în caz de urgenţă.

În replică, reprezentanţii Unităţii - Sindicatul Liber Metrou (USLM) au precizat că toate magazinele de la metrou au fost construite conform legislaţiei in vigoare, cu aprobarea Metrorex, iar 80% dintre acestea sunt proprietatea sindicatelor din metrou.

Pe 25 martie, la o zi după ce Metrorex a anunțat că spațiile comerciale de la metrou vor fi evacuate, sindicaliștii de la USLM au declanșat un protest spontan, iar metroul a fost blocat total în acea zi Mai multe plângeri penale au fost depuse în urma acestei acțiuni.

Compania a anunțat ulterior că „acțiunea ilegală de ocupare a metroului” a produs pagube de peste 2,8 milioane de lei.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri