Exproprieri lungi pentru o centură de trei kilometri

Data publicării:
mihailesti

Riscă să le fie demolate casele, deşi nu au primit încă niciun ban drept expropriere. Este situaţia prin care trec 200 de locuitori din Mihăileşti, acolo unde au început pregătirile pentru construcţia centurii. De patru ani încearcă CNADNR să înceapă lucrările la cei trei kilometri de drum, dar nici acum n-au dat banii pentru terenurile pe unde va trece şoseaua. Ba mai mult, reprezentanţii Companiei ar vrea reevaluarea terenurilor.

La sfârşit şi început de săptămână, dar şi de sărbători, parcurgerea celor aproape 80 kilometri dintre Bucureşti şi Alexandria durează ore bune din cauza traficului aglomerat, iar cozile sunt formate la intrarea în Mihăileşti. Cei 3 kilometri de centură a Mihăileştiului ar trebui să uşureze circulaţia pe DN6.

În martie 2012, guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu aproba exproprierea terenurilor din zonă. Aproape 200 de proprietari urmau să-şi împartă peste 2,1 milioane de lei. Şefii de la Drumuri au bătut palma cu un constructor abia în primăvara acestui an. Cei trei kilometri de şosea vor fi construiţi de spaniolii de la Copisa pentru 31 de milioane de lei.

Oamenii se plâng, însă, că lucrările au început deşi ei nu încasat niciun ban. Ba mai mult, au mai şi plătit impozit pe terenul care le-a fost luat.

Din 2012 nu s-a primit niciun leu. Ei au venit la mine, au bătut ţăruşi. La nea Titea deja au început să dărâme. Vedeţi ce este pe aici. În partea astalaltă locuieşte un văr de-al meu. Vrea să-i dărâme casa”, spune Adrian Matei, proprietar teren expropriat.

Acum, Compania de Drumuri ar vrea să facă o nouă evaluare a terenurilor.

„Sunt 124 de metri - 19.595 lei. Pe urmă cel din spate pe care îl am eu acolo 756 de metri - 119.462 de lei. Eu am fost de acord cu suma asta. Nu mai vor să dea aceeaşi despăgubire. Dar măcar să-mi spună cât vrea să-mi dea ca să ştiu dacă sunt de acord sau nu ca după aceea să trecem la judecată”, mai spune Adrian Matei.

„Vrea acuma să ne bage la extravilan. Adică aici de la colţul casei este pe câmp. E în mijlocul câmpului unde se cultivă cereale. Deşi am patru case la rând acolo, pe 250 de metri sunt patru case”, spune Dumitru Anca, proprietar teren expropriat.

CNADNR spune că este nevoie de modificarea hotărârii de guvern din 2012 deoarece s-au constatat diferenţe la Oficiul de Cadastru faţă de informaţiile primite de la Primăria Mihăileşti.

Compania estimează că abia după aprilie anul viitor cei pe ale căror terenuri trece centura vor fi chemaţi pentru a spune dacă sunt sau nu de acord cu banii pe care îi vor primi la schimb. Până în prezent, doar trei persoane au fost despăgubite.

Estimăm că după promovarea hotărârii Guvernului de modificare şi completare, în cursul lunii aprilie 2017, persoanele expropriate vor fi invitate la lucrările comisiei de analiză a dreptului de proprietate sau a altui drept real pentru a-şi dovedi dreptul de proprietate şi pentru a accepta contravaloarea despăgubirii”, se arată într-un răspuns al CNADNR.

„Există un mecanism și o procedură foarte clară, foarte strictă legat de exproprieri, vor primi banii consemnați prin hotărârea de guvern, ulterior vor fi expropriați propriu-zis”, declară Cătălin Homor, director general al CNADNR.

Centura Mihăileștiului ar trebui să fie gata în iulie anul viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri