Sari la conținut

Felix Stroe dă afară 100 de oameni, dar directorii săi iau mii de euro pe lună

Ignorând directorii din Ministerul Transporturilor care câștigă lunar câte 4.000 de euro, Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, spune că va face economii la bugetul de stat dând afară 100 de oameni care taie ”frunză la câini”.

Ministerul Transporturilor va fi supus unei restructurări a structurii centrale, iar din 438 de posturi vor rămâne în organigramă 300, pentru că "se taie frunză la câini" în foarte multe birouri ale instituției, a declarat, marți, ministrul de resort, Felix Stroe, la audierile din Comisia pentru transporturi din Camera Deputaților.

"În ceea ce privește restructurarea, da, se va face. Se va face ferm, pentru că trebuie făcută. Nu de dragul de a o face. Se va face, inclusiv la structura centrală la Ministerul Transporturilor. Am analizat cu secretarul general situația și din 438 de posturi vom rămâne cu 300 foarte rapid, pentru că se taie frunză la câini în multe birouri ale Ministrului Transporturilor și această reducere la 300 de persoane ne va permite și o retribuire mai decentă a celor care sunt la muncă", a precizat ministrul.

Stroe neagă salariile mari

Acesta a atras atenția că au apărut o serie de informații eronate referitoare la salariile mari care sunt acordate la nivelul ministerului.

"În mod eronat au apărut niște informații cu salariile de la Ministerul Transporturilor, că ar fi extraordinare. Vreau să vă spun și dumneavoastră — poate ne ajutați — cel mai mare salariu la MT este 5.300 de lei net. Este al secretarului general, iar un consilier al ministrului, de exemplu, pentru o normă întreagă primește 2.300 de lei. Este evident că e greu să îți alegi cei mai buni specialiști pe care să îi aduci lângă tine cu 500 de euro salariu, 2.300 de lei. Nu vorbesc de șoferi și de femei de serviciu care au 1.400 de lei. Deci, aceasta este furcuța de salarii de la Ministerul Transporturilor. Cel mai mare, repet, este de 5.300 de lei net. Nu vorbesc de salariul ministrului Transporturilor", a explicat Stroe. Acesta a precizat că, în prezent, la minister organigrama prevede 438 de posturi, din care sunt ocupate 400 de posturi, însă vor rămâne 300.

"Deci, facem restructurare. Din 438 de posturi rămânem cu 300. Structura centrală a ministerului are 438 de posturi. Nu sunt toate încadrate, sunt 400. Dar rămânem, ca și organigramă, cu 300", a subliniat șeful de la Transporturi.

Directorii la stat care iau mii de euro lunar

Foto: Declarație de avere a unui director din Ministerul Transporturilor pe 2016. A încasat lunar, în medie, aproape 4.000 de euro.

Problema este însă că la Ministerul Transporturilor norocoșii aflați în grațiile conducerii nu trăiesc din salariile mici menționate de ministru. Ministerul este autoritate de coordonare pentru zeci de socetăți comerciale, regii autonome sau autorități la care se plătesc bani frumoși pentru o simplă participare o singură dată pe lună într-un Consiliul de Administrație. Un director care participă în câteva Consilii de Administrație poate lua lunar mai multe mii de euro, pe lângă salariul său (vezi foto).

Pe aceeași temă