Sari la conținut

Judecători: Uber nu desfăşoară activităţi de transport public

Judecătorii Curţii de Apel Cluj au stabilit că Uber gestionează o platformă tehnologică, activitate care nu poate să echivaleze "cu activităţi de transport public”.

German Court Bans Uber Service Nationwide

FOTO: Getty Images

În luna februarie, judecătorii Curţii de Apel Cluj au anulat ordonanţa preşedinţială care prevedea suspendarea serviciului Uber în Cluj-Napoca, după ce o asociaţie locală de taxi a acuzat compania de ride-sharing de concurenţă neloială, decizia instanţei fiind definitivă şi executorie. Magistrații au decis să respingă ordonanța pe motiv că firma de taximetrie nu are calitate procesuală. De asemenea, în motivare se arată și faptul că Uber nu prestează activități de transport public.

Judecătorii arată faptul că activitatea Uber constă în punerea în legătură a unor persoane cu alte persoane pentru a realizat activități economice, iar această activitate nu poate fi asimilată cu activitățile de transport public.

"Curtea apreciază că în raport de obiectul concret al cererii adresate instanţei de judecată, având în vedere probele administrate cu privire la activităţile desfăşurate de către pârâte, nu se poate susţine cu temei că, la nivel de aparenţă a dreptului, acestea au prestat sau prestează activităţi de transport public de persoane fără a deţine autorizaţiile prevăzute de lege aşa încât să poată fi obligate la încetarea respectiv interzicerea acestora în contextul unor practici de concurenţă neloială invocate de reclamantă. Nu în ultimul rând, reţinând textele legale care definesc activităţile de transport şi transport public, activităţile desfăşurate de pârâte constând în punerea în legătură a unor persoane cu alte persoane pentru satisfacerea unor nevoi economice reciproce privind deplasarea de la A la B nu echivalează cu activităţi de transport sau activităţi de transport public. Activitatea de a gestiona o platformă tehnologică ce facilitează desfăşurarea de activităţi (economice sau de socializare) nu echivalează cu desfăşurarea efectivă, de către gestionarul platformei, a activităţilor ce se desfăşoară prin intermediul acesteia", se mai arată în motivare.

În noiembrie 2016, Asociaţia de Monitorizare Taxi Transilvania a dat în judecată Uber, pentru concurenţă neloială, magistraţii Tribunalului Cluj interzicând companiei să mai activeze pe raza municipiului Cluj-Napoca.