Legea RCA s-a schimbat, dar nu se aplică

Data publicării:
Car accident

Haos pe piaţa asigurărilor RCA. În aşteptarea plafonării tarifelor la poliţele obligatorii, şoferii nu se pot folosi de legea proaspăt modificată. E în vigoare ordonanţa care permite încheierea poliţelor RCA pe o lună, plata în rate a acesteia, suspendarea poliţei sau compensarea între firmele de asigurări a plăţii daunei. Practic însă, schimbările nu se aplică. Urmăriţi un material filmat cu camera ascunsă.

Un broker din Bucureşti. Reporterii Digi24 vor o poliţă RCA pentru motocicletă, valabilă doar o lună, aşa cum permite noua legea. O singură companie de asigurări din cele opt care emit poliţe RCA aplică noua lege. Şoferii însă vor descoperi că tariful pe o lună este mai mare decât tariful anual împărţit la 12 luni.

Chiar dacă există şi companii care respectă legea, asociaţia care reprezintă firmele de asigurări spune că modificările din Ordonanţă nu pot fi aplicate, deşi ele au intrat în aplicare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Motivul: lipsesc normele de aplicare pe care autoritatea de supraveghere le va emite în 45 de zile.

Bogdan Andriescu, preşedinte Uniunea Brokerilor de Asigurări: „Dacă s-ar fi hotărât că de la 1 ianuarie 2017 să se implementeze acest sistem, cred că ar fi fost acoperitor.”

Şoferii spun că modificările introduse oricum nu îi vor ajuta prea mult.

Șofer: „Nu aş apela, aş plăti pe un an ca şi până acum pentru că presupun că ar fi mai ieftin. Şi siguranţa... se întâmplă să mai uiţi că ţi-a expirat.”

Brokerii avertizează că poliţele încheiate pentru lunile de iarnă vor fi mult mai scumpe decât cele pentru perioada verii deoarece riscul de accidente este mai mare. În plus, nici compensarea directă între companiile de asigurări nu va funcţiona prea curând: legea lasă la latitudinea asiguratorilor intrarea în acest sistem, iar de teama societăţilor rău-platnice, compensarea va funcţiona greu. În privinţa suspendării poliţei atunci când maşina este în service, Poliţia, RAR-ul şi Autoritatea din Asigurări trebuie să spună ce au de făcut şoferii în acest caz.

Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor nu a răspuns până la ora difuzării materialului dacă va amenda sau nu companiile de asigurări care nu respectă legea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri