Licitațiile la autostrada Sibiu - Pitești, de abia în 2019

Data publicării:
sova lucian

În timp ce premierul Viorica Dăncilă declara în aprilie că trei loturi din autostrada Sibiu Pitești vor fi licitate începând cu luna iunie, ministrul Transporturilor, Lucian Șova o contrazice și zice că avizul de mediu pentru acestea va fi gata la finele anului. Ceea ce înseamnă că licitațiile vor avea loc anul viitor.

Este încă un exemplu din modul superficial în care Ministerul Transporturilor pregătește astfel de proiecte esențiale pentru infrastructură.

Ministerul Transporturilor și Guvernul nu pot da informații sigure privind calendarul autostrăzii Sibiu Pitești. În luna aprilie premierul Viorica Dăncilă dădea speranțe că licitațiile vor avea loc în acest an incepând cu luna iunie.

”M-aţi întrebat de autostrada Bucureşti-Piteşti, stadiul autostrăzii Sibiu... Da, vreau să vă răspund punctual şi de aceea sunt foarte atentă. Stadiul autostrăzii Sibiu-Piteşti: secţiunile 1 şi 5 ale autostrăzii se află în evaluare, iar la începutul lunii mai se vor anunţa câştigătorii acestor licitaţii. Secţiunile 2,3,4 vor fi scoase la licitaţie după data de 18 iunie şi se va obţine acordul de mediu”, spunea premierul. ”După data de 18 iunie” pare a fi mai degrabă anul 2019.

Aceasta deoarece obținerea acordului de mediu trebui să preceadă licitația, după cum cerea recent comisarul pe politici regionale ale CE, Corina Crețu. Acordul de mediu mai așteaptă însă luni bune.

”În ceea ce priveşte pregătirea proiectului, licitaţia şi gestionarea, vă recomand să evitaţi metodele care au dus la întârzieri de proiect şi depăşiri de costuri în trecut, cum ar fi începerea procedurilor de licitaţie înainte ca evaluările impactului asupra mediului (EIM) să fie efectuate. Acesta a fost cazul pentru, Lugoj-Deva, unde trebuie luate măsuri suplimentare şi costisitoare în vederea protejării mediului. În pofida acestei experienţe negative şi în ciuda avertismentelor clare ale serviciilor Comisiei, CNAIR a optat pentru aceeaşi abordare în licitaţia pentru loturile 1 şi 5 ale autostrăzii proiectate Sibiu-Piteşti, şi anume, deschiderea licitaţiei, fără a aştepta rezultatul impactului asupra mediului (EIM) care este obligatoriu”, scria Corina Crețu Guvernului în luna mai 2018.

Marți ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a făcut un anunț care semnifică întârzieri impotante ale proiectului. Acordul de mediu va fi obținut până la finele anului ceea ce înseamnă că dacă se respectă cele cerute de Corina Crețu, licitațiile vor avea loc anul viitor.

”Documentația tehnică pentru secțiunile 2,3 și 4 ale autostrăzii este în faza în care se aduc completări în conformitate cu solicitările consultanților europeni de la Jaspers. Se estimează că până la sfârșitul acestui an va fi elaborat Acordul de Mediu”, a comunicat marți Ministrul Transporturilor.

Comunicatul menționează un traseu al autostrăzii Sibiu-Pitești care ”trece pe teritoriul a trei județe: Sibiu, Vâlcea și Argeș și este împărțit în 5 secțiuni: Sibiu-Boița, Boița-Cornetu, Cornetu-Tigveni, Tigveni-Curtea de Argeș, Curtea de Argeș- Pitești”. Ministerul Transporturilor evită să publice orice calendar al lucrărilor la acest proiect care să fie și respectat.

Până acum au fost scoase la licitație doar secțiunile 1 și 5 ale autostrăzii, cele mai ușoare, dinspre capete, însă nu au fost anunțați câștigătorii licitațiilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri