Lobby? Parlamentari de Constanța vor fără taxă la podurile Fetești și Giurgeni

Data actualizării: Data publicării:
taxa pod fetesti

Un număr de 66 de parlamentari ai PNL au inițiat o propunere legislativă care prevede că trecerea podurilor Fetești și Giurgeni devine gratuită. Taxa este „discriminatorie” și reprezintă o „suprataxare„, spun inițiatorii.

Un număr de 66 de parlamentari PNL acuză în propunerea legislativă inițiată că taxa este o suprataxare a utilizatorilor drumurilor publice din România, fără a exista o justificare obiectivă. ”Banii colectați merg la bugetul de stat”, spun inițiatorii. Ei afirmă că legislația comunitară nu obligă la introducerea acestor taxe și că taxa este discriminatorie în special pentru locuitorii din zona Dobrogei.

Cei 66 afirmă că în Europa nu mai există niciu pod peste Dunăre a cărui traversare să fie taxată.

Inițiativa riscă să includă câteva erori:

  • Uniunea Europeană nu obligă la perceperea unor taxe complementare celor pentru drumuri,însă permite statelor să tarifeze separat lucrări de artă complexe (poduri, tuneluri)

  • Într-adevăr, nu există poduri peste Dunăre taxate (exceptând cele două poduri, Calafat-Vidin și Giurgiu – Ruse), însă există poduri peste autostrăzi taxate separat (spre exemplu Podul Europa pe Autostrada Brenner A13 din Austria, vezi foto, sau viaductul Millau din Franța).

  • Banii colectați ajung alături de rovinietă în bugetul companiei

  • Măsura scutește de tarif nu doar automobiliștii, ci și traficul de marfă și aici este probabil efectul scontat de inițiatorii măsurii. Principalii beneficiari ar fi firmele de transport care transportă containere din Portul Constanța.

  • Scutiți ar fi și firmele de transport străine care totuți obțin profituri din activitățile de transport.

  • În condițiile în care se dorește transferul transportului de marfă pe calea ferată, eliminarea taxei de pod inclusiv pentru camioane ar contribui la menținerea transportului de marfă pe rutier.

Potrivit oficialilor companiei cele două poduri au adus anul trecut venituri de 130 milioane lei (104 milioane lei podul de la Fetești). Inițiativa este semnată de doi parlamentari de Constanța, respectiv Bogdan Huțucă și Robert Boroianu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri