Ludovic Orban, către ministrul transporturilor: Poate închideți aeroportul de la Cluj, după ce am văzut astăzi la televizor

Data actualizării: Data publicării:
aeroport cluj ID135722_INQUAM_Photos_Raul_Stef
Foto: Inquam Photos / Raul Stef

Premierul Ludovic Orban s-a arătat deranjat de situația care s-a petrecut joi pe aeroportul din Cluj, unde circa 2.000 de români care urmau să plece cu mai multe curse charter la muncă în Germania nu au respectat distanța socială și s-au înghesuit în parcarea aeroportului.

„Poate închideți aeroportul Cluj, domnule ministru, după ce am văzut astăzi la televizor. E inadmisibil”,  i-a spus premierul ministrului transporturilor, Lucian Bode, la începutul ședinței de guvern.

Premierul Ludovic Orban consideră că managerul aeroportului este vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat joi și dorește schimbarea acestuia. „Directorul ăla se ceartă cu Consiliul Județean, am vorbit cu Consiliul Județean, au avut două tentative de schimbare a acestui manager, care au fost oprite de instanță, dar eu cred că trebuie să luăm aici toate măsurile posibile. Ministerul de Interne trebuie să demareze imediat o anchetă. Este inadmisibil ce s-a petrecut acolo. Noi trebuie să folosim toate pârghiile pe care le avem să-l tragem la răspundere pe managerul aeroportului. Nici măcar nu a informat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și pe prefect privitor la aceste zboruri, nu a luat nicio măsură privitoare la distanțarea fizică, privitoare la obligativitatea de asigurare a echipamentului de protecție. Am solicitat și prefectului personal să demareze toate procedurile posibile pentru a-l trage la răspundere pe managerul de la aeroportul din Cluj”, a spus Ludovic Orban în ședința de guvern.

Șeful executivului subliniază că astfel de curse charter care transportă muncitori sezonieri români trebuie notificate din timp, iar autoritățile locale și firmele care pun la dispoziție transportul trebuie să se asigure, la rândul lor, că sunt respectate condițiile de distanțare socială.

„Mă interesează ca în cazul în care mai sunt astfel de curse, ele să fie notificate din timp. Aici, autoritățile locale, prefecturile unde există aeroporturi care se află în subordinea autorităților locale trebuie să fie informate din timp și trebuie să dispună conducerii aeroportului și firmelor care asigură transportul românilor care pleacă la munci sezoniere respectarea tuturor condițiilor din ordonanțele militare”, a spus Ludovic Orban.

Vor fi introduse obligații pentru companiile de recrutare de forță de muncă

Ministrul transporturilor, Lucian Bode, a răspuns că este întru totul de acord și a arătat că dintr-o bună intenție a autorităților statului, reglementată prin ordonanță militară, s-a ajuns din păcate ca aceste instituții ale statului să nu se implice. Ministrul aruncă mai degrabă vina pe firmele de recrutare: „Nu mă refer doar la aeroportul din Cluj, este un lanț de nereguli. Este inadmisibil cum firme de recrutare personal au adus 1.500 de oameni, i-au lăsat în parcarea aeroportului, parcare care nu aparține de aeroport, ci este concesionată la o firmă privată de către Consiliul Județean Cluj. Dacă vă uitați la imagini, în interiorul aeroportului procesarea celor 1.500 de oameni s-a făcut regulamentar, cu păstrarea distanței”, a subliniat Lucian Bode. El a mai spus că, pentru ca nu se mai repeta astfel de situații, i-a propus ministrului de interne Marcel Vela modificarea ordonanței, pentru ca instituțiile statului să aibă controlul pe tot ce înseamnă programarea acestor zboruri.

Beneficiarul, adică firmele din Germania, s-au adresat Eurocontrol și ei au făcut planul de zbor, l-au trimis către Romatsa, regulile din interior ale aeroportului au fost respectate, tot ce a fost în neregulă s-a întâmplat în parcarea aeroportului, a punctat ministrul transporturilor.

Premierul a conchis că trebuie introduse în ordonanță articole care să prevadă obligații pentru companiile care recrutează forță de muncă și care asigură deplasarea muncitorilor români.

„Aici trebuie făcută o anchetă fără milă, asta este ideea de bază, trebuie penalizați toți cei care sunt responsabili de dezastru, iar în ceea ce-l privește pe managerul aeroportului este inadmisibil ca el să nu informeze Prefectura, Consiliul Județean, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Era obligat să informeze”, iar Comitetul pentru Situații de Urgență ar fi luat măsurile necesare, prezența jandarmilor acolo ar fi împiedicat aglomerarea, a arătat Ludovic Orban.

Dosar penal pentru aglomerația de la Cluj

La rândul său, ministrul de interne Marcel Vela a anunțat că în cauză a fost deschis un dosar penal, iar vinovații și eventualele măsuri se vor stabili după finalizarea anchetei.

„Urmare a imaginilor și informațiilor apărute în spațiul public privind situația de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, vă informăm că la nivelul S.R.P.T. Cluj Napoca a fost deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 352 Cod Penal, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca. În cursul zilei de astăzi, polițiștii din cadrul S.R.P.T. Cluj Napoca, în temeiul art. 292 Cod de Procedura Penală s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 Cod Penal, în cauza privind situația persoanelor aflate in cursul acestei dimineți pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj. Cauza se afla sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca”, potrivit unui comunicat.

"Situația este absolut disperată". Directorii de aeroporturi se plâng de facturile și de 20 de ori mai mari și cer ajutor de la stat. FOTO: INQUAM PHOTOS Raul Stef

Foto: Inquam Photos / Raul Stef

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri