Mișu Negrițoiu: Este imposibilă demisia de la ASF acum

Data actualizării: Data publicării:
misu

Parlamentarii din patru comisii de specialitate, din Senat şi Camera Deputaţilor, au votat să fie demis. Mişu Negriţoiu nu a fost prezent la şedinţa care i-a decis soarta. A preferat să le trimită parlamentarilor o scrisoare. La o zi după decizia din Parlament, preşedintele ASF a vorbit despre cei doi ani şi jumătate de mandat.

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, a declarat marţi că este imposibil să îşi mai dea demisia, din moment ce a demarat o procedură parlamentară pentru demiterea sa, dar este conştient de faptul că mandatul său la conducerea instituţiei se apropie de sfârşit.

„Am zis că nu-mi dau demisia, iar acum cred că ar fi şi imposibil să-mi dau demisia, din moment ce există o procedură parlamentară. Aştept ca această procedură să îşi producă efectul. De fapt, nu cred că mai e nicio diferenţă”, a spus Negriţoiu, într-o declaraţie în faţa jurnaliştilor. 

Şeful ASF a menţionat că instituţii precum ASF sau Banca Naţională a României (BNR) trebuie să ăşi păstreze independenţa în faţa politicienilor, aşa cum prevede şi legea. 

„Autorităţile de supraveghere financiară sunt organizate ca să limiteze interferenţa politicului în acţiunile de zi cu zi. Sunt în această situaţie banca centrală, care are şi supravegherea sectorului bancar, şi Autoritatea de Supraveghere Financiară, pentru sectoarele nebancare”, a afirmat Negriţoiu.

Declaraţiile şefului ASF vin după ce patru comisii din Senat şi Camera Deputaţilor, reunite într-o şedinţă comună luni, au votat aproape în unanimitate revocarea din funcţie a preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, iar preşedintele Comisiei Economice a Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Mihai Tudose, a anunţat demararea efectivă a procedurii de demitere.

Propunerea urmează să fie votată într-o şedinţă comună în plen, cel mai probabil săptămâna viitoare, potrivit lui Tudose.

Parlamentarii au votat luni în absenţa lui Mişu Negriţoiu, care a refuzat invitaţia şi a trimis o scrisoare în care arată ca revocarea unui membru al consiliului de conducere al ASF nu este legal posibilă, cât timp acesta îndeplineşte condiţiile care au stat la baza numirii sale.

Marţi, şeful ASF a prezentat jurnaliştilor motivele absenţei la şedinţa de luni a comisiilor parlamentare reunite, susţinând că au fost mai multe vicii de formă.

Totuşi, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară s-a arătat resemnat, în faţa jurnaliştilor, că va fi obligat să părăsească funcţia în curând. 

„Probabil este mult pentru o singură persoană să reziste în aceste condiţii, cu aceste provocări, mai mult de doi ani şi jumătate, şi înţeleg că mandatul meu se apropie de sfârşit. Dar plec cu împlinirea că am făcut ceea ce am promis în faţa comisiilor parlamentare şi ceea ce ar fi trebuit să fac”, a mai spus Negriţoiu, care consideră că activitatea sa la ASF va avea efecvte pozitive pe termen mediu şi lung. 

Luni a avut loc şedinţă comună la care au participat patru comisii: comisia pentru politica economică, reformă şi privatizare şi comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, plus comisia economică, industrii şi servicii şi comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat.

Cele patru comisii au votat luni aproape în unanimitate, cu o abţinere şi o persoană prezentă care nu a votat, revocarea lui Negriţoiu, iar acesta ar putea să nu primească cele opt salarii compensatorii prevăzute în contractul colectiv de muncă, potrivit lui Tudose.

„Am demarat efectiv procedura de demitere. Salariile compensatorii sunt plătite în cazul în care Negriţoiu ar fi demis din cauze neimputabile, ori noi tocmai asta vrem să demonstrăm”, a spus Tudose.

Deputatul PNL Andreea Paul a susţinut luni, în cadrul şedinţei, că preşedintele ASF are un salariu de 13.000 de euro, iar articolul 55 din contractul colectiv de muncă din cadrul instituţiei prevede acordarea a opt salarii compensatorii în cazul demiterii acestuia.

„Negriţoiu primeşte opt salarii compensatorii, adică 104.000 euro, dacă este demis. Acesta este motivul pentru care nu vrea să-şi dea demisia”, a spus Paul.

Parlamentarii i-au reproşat lui Negriţoiu, săptămâna trecută, slaba performanţă obţinută în funcţia de preşedinte ASF, în contextul în care jucătorii din piaţa asigurărilor auto obligatorii RCA se confruntă cu falimente şi situaţii financiare instabile.

Preşedintele ASF s-a apărat de acuzaţiile privind Ordonanţa de Urgenţă care stabileşte tarife maximale la RCA, susţinând că primele RCA maxime pe care le-a propus autoritatea sunt cu mult sub cele din ţările vecine.

Mişu Negriţoiu a ajuns preşedinte al ASF la 1 aprilie 2014, cu sprijinul PSD, care a votat masiv în parlament numirea sa.

Negriţoiu a venit la conducerea ASF în locul lui Dan Radu Ruşanu, care şi-a dat demisia de la şefia autorităţii din arestul poliţiei, în martie 2014, în condiţiile în care era arestat pentru 30 de zile în dosarul Carpatica - ASF.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri