Mormânt roman descoperit pe șantierul autostrăzii Sebeş – Turda

Data publicării:
sit arheologic

Arheologii sibieni au descoperit, într-un sit arheologic de pe sectorul unu al Autostrăzii Sebeş-Turda, un mormânt roman cu osemintele unei femei şi mai multe bijuterii, toate fiind predate Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

sit arheologic

Reprezentanţii Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, care se ocupă de şantierul arheologic numărul opt de pe sectorul unu al Autostrăzii Sebeş-Turda, au anunţat luni, printr-un comunicat, că în zonă a fost descoperit un mormânt roman, potrivit News.ro.

”În data de 5 noiembrie 2016, arheologii prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca şi dr. Gheorghe Natea au descoperit un mormânt roman de inhumaţie, cu cistă realizată din cărămizi legate cu mortar. În data de 7 noiembrie, Gheorghe Natea, Florentin Perianu şi Sergiu Chideşa au desfăcut şi cercetat mormântul. Acesta conţinea osemintele unei femei, inventarul fiind reprezentat de un colier realizat din sârmă de aur (pe unele segmente sunt prinse mărgele din sticlă), un cercel din aur ornamentat cu o piatră semipreţioasă şi o perlă, la capătul unei tije şi o monedă din bronz”, se arată în comunicat.

Potrivit documentului, osemintele şi bijuteriile descoperite au fost predate Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Pe amplasamentul traseului de proiect al Lotului unu al Autostrăzii Sebeş-Turda, km 0+000-17+000 au fost identificate, în anul 2015, opt situri arheologice.

În prezent, situl arheologic numărul 8 este cercetat de un colectiv de arheologi de la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri