Plantarea copacilor pe marginea şoselelor din România ar dura peste 400 de ani

Data actualizării: Data publicării:
autostrada soarelui

O problemă gravă a drumurilor din România încă nu îşi găseşte o rezolvare. Conform legii, pe marginea a 1.750 de kilometri de şosea ar trebui plantate perdele foresteriere care să reducă efectele viscolelor, prafului şi zgomotului. Deocamdată, prevederea legală a fost respectată doar de-a lungul a OPT kilometri din Autostrada Soarelui. Dacă ritmul actual de împădurire se păstrează, plantările se vor încheia abia peste... 438 de ani.

În timpul verii, nu de puţine ori, vizibilitatea se reduce drastic atunci când praful sau fumul de pe miriştile aprinse este purtat de vânt pe drum. Perdelele forestiere ar rezolva această problemă.

Iarna, arborii de pe marginea drumului ar împiedica zăpada să ajungă pe şosea. Asta înseamnă implicit şi costuri mai mici cu deszăpezirea.

„Am insistat foarte mult pe acele perdele forestiere. Perdelele forestiere, egal drumuri deschise în timpul iernii. Nu vom mai avea drumuri închise dacă avem aceste perdele forestiere”, susţine Cătălin Homor, directorul general al CNADR.

De plantarea copacilor se ocupă, însă, Romsilva. Iar cei de acolo spun că se lovesc de mai multe probleme: fie nu se cunosc proprietarii terenurilor de lângă şosea, fie nu primesc acceptul acestora ca să planteze copaci. Aşa că trebuie făcute exproprieri, procedura care durează mult.

Într-un răspuns pentru Digi24, Romsilva spune că are în derulare întocmirea cadastrului şi înscrierea în cartea funciară a mai multor terenuri situate de-a lungul autostrăzilor spre Piteşti şi Constanţa, însumând peste 22 de hectare.

În prezent, este în derulare acţiunea de întocmire a documentaţiilor cadastrale şi înscriere în cartea funciară a terenurilor supuse exproprierii, în suprafaţă de 22,3 ha, pe care urmează să se înfiinţeze perdele forestiere de protecţia a autostrăzilor A1 şi A2”, se arată în comunicatul Romsilva.

„Într-o primă etapă ar urma să fie protejaţi prin perdele forestiere aproape 6 kilometri din autostrada spre Piteşti”, transmite corespondentul Digi24.

Cea mai lungă fâşie forestieră va fi în zona localităţii Corbii Mari din judeţul Argeş. Va avea o lungime de aproape un kilometru şi jumătate. De-a lungul autostrăzii spre Constanţa se va expropria teren pentru plantarea încă unei fâşii forestiere pe 300 de metri.

În aprilie anul acesta, reprezentanţii Ministerului Mediului erau mult mai optimişti. Într-un răspuns oficial către un deputat, aceştia spuneau că sunt gata documentele pentru plantarea de perdele forestiere pe 10 km din Autostrada Bucureşti - Piteşti şi pe încă 10 kilometri din Autostrada Soarelui.

Romsilva a semnat un contract de 58.000 de euro cu o firmă de avocatură pentru realizarea cadastrului terenurilor de lângă cele două şosele de mare viteză.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri