Europarlamentar PSD: Apelul la CSAT al primarului Iașului pentru Autostrada Unirii este unul ipocrit

Data actualizării: Data publicării:
colaj-dragos-benea-mihai-chirica-fb
Ceartă între Dragoș Benea și Mihai Chirica pe marginea autostrăzii A8. Foto: Facebook

Apel ipocrit și de natură să îl pună într-o situație delicată pe Klaus Iohannis. Asta declară europarlamentarul PSD Dragoș Benea despre apelul lui Mihai Chirica, primar al Iașului și fost lider local al partidului, ca Autostrada Unirii să fie declarată obiectiv de interes național în Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

„Ar fi bine ca primarul Iașului să știe că obiective finanțate din fonduri europene (total sau parțial) nu pot eluda procedurile de avizare - autorizare și achiziții publice specifice investițiilor civile. Transparența și liberul acces la contractare sunt valori fundamentale pentru fondurile europene. Ar trebui să nu confundăm autostrăzile (fie A13 fie A8) cu dotarea militară. Traseul autostrăzii dintre Moldova și Vestul tării va fi stabilit pe baza criteriilor de cost-beneficiu, impactul asupra mediului și durata execuției propriu-zise”, a afirmat Dragoș Benea, europarlamentar PSD, potrivit Mediafax.

„Sunt criterii fundamentale cu care operează Comisia Europeană atunci când finanțează un proiect. Apelul la CSAT pentru acest obiectiv (subliniez cu finanțare europeană) este ipocrit și de natură să-l pună într-o situație delicată pe președintele Iohannis”, a adăugat social-democratul.

Reacția europarlamentarului PSD vine după ce Mihai Chirica i-a transmis, joi, președintelui Klaus Iohannis o scrisoare prin care îi solicită ca Autostrada Unirii să fie obiectiv de interes național și să își folosească autoritatea pentru ca Guvernul să înțeleagă că A8 este esențială pentru dezvoltarea regiunii de Nord-Est.

Șeful statului a convocat ședința Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în ziua de 30 iulie, de la ora 13.00, pentru a da avizul asupra rectificării bugetare.

Scrisoarea trimisă de Mihai Chirica președintelui Klaus Iohannis

Domnule Președinte Klaus Iohannis,

Având în vedere convocarea de către Excelența Voastră a ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru ziua de marţi, 30 iulie, în vederea avizării rectificării bugetare propuse de Guvern, precum și intenția Prim-Ministrului Viorica Dăncilă de a declara Autostrada Comarnic - Braşov ca obiectiv de interes naţional, vă rog, în numele comunității ieșene și a Asociației „Moldova se dezvoltă”, să solicitați Premierului României să acorde același statut și Autostrăzii „Unirii” Ungheni - Iași - Târgu Mureș!

Această cerere este în deplină concordanță cu Legea nr. 291 / 29 noiembrie 2018, promulgată de Excelența Voastră la Palatul Cotroceni în prezența autorităților locale și parlamentarilor din Moldova și a asociațiilor care militează pentru acest proiect. Vă rog să vă folosiți autoritatea cu care ați fost investit pentru ca, măcar în al doisprezecelea ceas, Guvernul României să înțeleagă faptul că Autostrada „Unirii” este esențială pentru dezvoltarea Moldovei, pentru crearea unei legături între Estul și Vestul țării și între Occidentul Europei și românii de pe cele două maluri ale Prutului.

După cum și Excelența Voastră a afirmat atunci, Autostrada Unirii este „o nevoie absolut legitimă care s-a transformat într-o chestiune de securitate sau de siguranță națională”. Autostrada „Unirii” este vitală pentru destinul milioanelor de români din Regiunea de Nord-Est și din Republica Moldova!

Vă mulțumesc!”

Editor web: George Costiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri