Controversa trenului cu muncitori români pentru Austria. Ministrul Lucian Bode: A venit solicitarea, voi discuta cu Viena

Data actualizării: Data publicării:
tren cfr in gara
Se ridică din nou problema gratuității transportului cu trenul. Foto: Agerpres

Ministrul transporturilor, Lucian Bode, a declarat duminică seara la Digi24 că solicitarea părții austriece în legătură cu organizarea unui transport pe calea ferată cu muncitori sezonieri români a sosit vineri, 24 aprilie, și a fost transmisă de Ambasada Austriei către Ministerul român de Interne. În consecință, Lucian Bode va discuta luni cu ministrul austriac pentru fonduri europene pentru a cere detalii despre acest tren.

Ministrul român al transporturilor, care inițial declarase, vineri, că nu are cunoștință despre o asemenea înțelegere, a precizat la Digi24 că solicitarea Ambasadei austriece a sosit la Ministerul de Interne după ce a făcut aceste declarații.

După scandalul muncitorilor români plecați în Germania la cules de sparanghel, acesta a fost un nou subiect de controversă apărut în spațiul public. Zeci de români ar urma să plece cu un tren special în Austria pentru a îngriji vârstnici. Ministrul austriac pentru afaceri europene a făcut acest anunț și a declarat că între România și Austria ar exista un acord în acest sens, primul tren urmând să plece de la Timișoara în data de 2 mai.

„Mă bucur că, în ciuda închiderii frontierelor, am reuşit să dezvoltăm o soluţie comună pentru coridoare pentru lucrătorii din România”, declarase ministrul austriac, Caroline Edtstadler, citată de Reuters. Soluția trenului ar fi fost găsită pentru că muncitorii români nu pot trece cu maşinile prin Ungaria, din cauza închiderii graniţelor.

Inițial, Bode declarase vineri că este vorba despre „declaraţia unui politician” austriac şi că dacă se va ajunge la un acord guvernamental, „nu va veni cine va dori în România cu trenul, să ia pe cine va dori din România, în gară, să-i ducă unde doresc ei”.

„Această solicitare a venit vineri, pe data de 24 aprilie, transmisă de la Ambasada Austriei la București către ministerul nostru, către MAI, după ce eu am declarat public în cadrul vizitei pe care am efectuat-o la Timișoara, că o astfel de solicitare nu există concret la ministerul nostru. Această solicitare a venit între timp, iar acum clarificăm acest condiții”, a spus Lucian Bode la Digi24. Solicitarea este pentru data de 2 mai, a confirmat ministrul.

În consecință, ministrul transporturilor a spus că va vorbi luni dimineață la telefon cu ministra din Austria, pentru a cere clarificări - despre câți oameni este vorba, de unde pleacă trenul, ce companie va opera transportul - CFR sau OBB - și cum vor ajunge acești muncitori până la Timișoara, în condițiile stării de urgență. 

„Dacă se dorește deplasarea cu trenul, eu cred că la fel cum s-a realizat și cu avionul, trebuie să avem clar reguli de la momentul la care pleacă de la domiciliu până în momentul în care ajunge la destinație, în Austria”, a spus Lucian Bode.

De asemenea, el a precizat că nu se pune problema ca alte persoane în afară de cele de care are nevoie parte austriacă să plece cu acest tren.

Editor: Luana Păvălucă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri