Tudose despre Tarom: Parcă au fost fără conducere

Data publicării:
tarom-boeing-737-800-fsx1

După ce în luna februarie ministrul Transporturilor PSD, Răzvan Cuc, a numit un specialist în industria cărbunelui la cârma liniei aeriene naționale, șeful Guvernului, Mihai Tudose constată acum că Tarom pare a nu fi avut nicio conducere. Tudose a făcut o vizită joi la companie, fără a fi însă însoțit, cum poate ar fi fost normal, de către ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

Premierul Mihai Tudose a declarat, joi, la finalul vizitei nenanunţate pe care a făcut-o la compania TAROM şi la Aeroportul ”Henri Coandă”, că a dorit să cunoască problemele reale ale acestora şi în ce măsură pot fi ajutate acolo unde este nevoie. Şeful Executivului a precizat că „există disponibilitatea personalului din conducerea celor două societăţi de a restrucura şi de a duce partea de management la alt nivel”. Tudose s-a arătat mulţumit de actuala conducere a TAROM, precizând că planurile sunt bune.

„Nu a fost un control, a fost mai degrabă o vizită. Sunt un simbol al României şi aeroportul şi compania TAROM sunt ca interfaţă pentru oricine vine în România şi îşi formează o primă imagine. Am venit să văd care sunt şi problemele reale ale celor două companii, să vedem în ce măsură Guvernul poate interveni şi ajuta cele două companii. Am vorbit atât cu domnul director de la aeroport, cât şi cu conducerea interimară a TAROM, înţeleg că planurile sunt bune, există dorinţă de muncă, există şi disponibilitatea personalului din conducerea celor două societăţi de a restrucura şi de a duce partea de management la alt nivel. Le urez succes şi i-am asigurat de tot sprijinul guvernamental”, a declarat premierul.

„Cineva din echipa care mă însoţeşte a avut o remarcă foarte tristă: «Parcă până acum nu au avut conducere». Acesta este adevărul”, a spus Tudose. Premierul nu a fost însoțit de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, deoarece ultimul nu a fost invitat, au explicat pentru Digi24.ro surse oficiale din Ministerul Transporturilor.

Ideea numirii unui specialist în energetică la cârma unei companii care activează într-un mediu de afaceri delicat, cum e cel al aviației, aparține lui Răzvan Cuc, ministrul PSD al Transporturilor. In luna februraie acesta l-a numit pe Eugen Davidoiu director general al Tarom deși acesta mai lucrase doar la companii din Energetică, precum Electrica Serv și Compania Lignitului Oltenia.

Vizita prim-ministrului la TAROM a venit după ce a criticat pierderile pe care compania aeriană de stat le-a înregistrat în primele şase luni ale acestui an, peste 100 de milioane de lei.

Planul de afaceri întocmit în 2013 în mandatul lui Christian Heinzmann la șefia companiei prevedea atingerea unei profitabilități în 2016 de 173 milioane lei.

După reproşurile pe care Tudose i le-a adus ministrului Transporturilor cu privire la TAROM într-o şedinţă de Guvern, directorul general al companiei aeriene, Eugen Davidoiu, a demisionat, în locul lui fiind numit interimar Alexandru Susanu - un director cu vechime în companie, responsabil cu operaţiunile de zbor.

În ultimii ani compania a coborât în picaj de pe primul loc pe piața transporturilor aeriene de la București. Compania națională Tarom va încheia 2017 pe locul patru în topul operatorilor aerieni care au transportat cei mai mulți pasageri în și dinspre România. Ryanair, care anul trecut sufla în ceafa Tarom, va depăși anul acesta compania națională.

Compania naţională Tarom a pierdut în ultimii zece ani poziţia de lider pe piaţa românească. Dacă în 2006 a avut o cotă de piaţă de 33,6%, aceasta s-a redus la 19,9% în 2016.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri