Undă verde de la Mediu pentru proiectul autostrăzii Pitești-Sibiu

Data actualizării: Data publicării:
autostrada (1)

Agenția Națională pentru Protecția Mediului a publicat marți proiectul acordului de mediu pentru întreaga autostradă Pitești-Sibiu.

Oficialii Companiei de Drumuri (CNAIR) spuneau în octombrie că publicarea acordului de mediu va dezvălui numele câștigătorilor la licitațiile pentru loturile 1 și 5 și scoaterea la licitație a celorlalte trei secțiuni.

Proiectul acordului de mediu şi informaţiile relevante pentru luarea deciziei pot fi consultate la sediul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, precum și pe pagina de internet www.anpm.ro.

Observaţiile și contestațiile publicului se primesc la sediul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului în termen de 5 zile de la data publicării prezentului anunț.

„Cât priveşte autostrada Sibiu - Piteşti, sunt convins că vă interesează subiectul, loturile 1 şi 5, după cum ştiţi, au fost licitate. Ele sunt în faza de evaluare. Nu pot fi comunicaţi câştigătorii încă, până când nu vom avea acord de mediu pentru întreg sectorul Sibiu - Piteşti. Este o cerinţă a Uniunii Europene de la care nu ne abatem. De asemenea, nu vom lansa sectoarele 2, 3 şi 4, până nu vom avea acordul de mediu”, spuneau în octombrie șefii CNAIR, potrivit Agerpres.

Proiectul a fost împărţit în 5 secţiuni astfel:

  • Secţiunea 1 Sibiu – Boiţa;

  • Secţiunea 2 Boiţa – Cornetu;

  • Secţiunea 3 Cornetu – Tigveni;

  • Secţiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeş;

  • Secţiunea 5 Curtea de Argeş – Piteşti.

Proiectul acordului de mediu este disponibil aici.

Care este traseul autostrăzii

Autostrada Sibiu – Piteşti are ca punct de început intersecţia cu centura Sibiu, în zona localităţii Şelimbăr. Traseul traversează valea Oltului din partea nordică, până în apropierea localităţii Racoviţa, unde traseul intră pe valea Băiaşului. Traseul autostrăzii se desfăşoară în continuare în lungul văii Băiaşului, drumului judeţean DJ 703M şi drumului naţional DN 7D.

Autostrada traversează localitatea Surdoiu, după care se apropie de DJ 703H. În continuare traseul se desfăşoară la vest de localitatea Sălătrucu, îndreptându-se spre Valea Topolog, în zona localităţii Văleni traseul autostrăzii intră pe Valea Topologului şi se desfăşoară în lungul acesteia la vest de localitatea Şuici și pe la vest de localitatea Tigveni şi traversează râul Topolog.

Traseul părăseşte Valea Topologului, îndreptându-se spre dealul Momâia, se poziţionează la vest de municipiul Curtea de Argeş și traseul se continuă până la intersecţia cu DN 7 în zona Bascov. După intersecţia cu DN 7, traseul se înscrie pe axul Centurii Piteşti unde se face legătura. Teritoriul străbătut prezintă o variabilitate ridicată a caracteristicilor de relief, începând cu prezența zonelor joase de șes, continuând cu întinderi de dealuri, văi, zone de luncă și zone mai înalte în apropierea versanților montani.

În ceea ce privește componenta hidrografică, traseul autostrăzii intersectează două bazine hidrografice – Olt și Argeș- Vedea. Autostrada reprezintă un drum de clasă tehnică I, având amenajări și dotări necesare pentru asigurarea unor volume de trafic la viteze de circulație mari.

Autostrada este proiectată cu elemente geometrice corespunzătoare unei viteze de trafic de 120km/h, iar pe secțiunile unde condițiile de relief permit se adoptă elemente care să corepundă vitezei de 140km/h.

Profilul transversal al autostrăzii are în general lăţimea platformei de 26,00 m, incluzând partea carosabilă cu 2 benzi de circulaţie pe sens, benzile de ghidaj câte două la fiecare sens de circulaţie, bandă mediană, bandă de staţionare de urgenţă pe fiecare sens, acostamente.

În zona de munte, respectiv în defileul Oltului, pe o lungime de 10 km, respectiv între km 25+621-km 31+321 şi km 36+371-km 40+671 s-a adoptat profilul transversal cu lăţimea platformei de 23,50 m, incluzând partea carosabilă cu 2 benzi de circulaţie pe sens, benzile de ghidaj, câte două la fiecare sens de circulaţie, bandă mediană, bandă de staţionare de urgenţă pe fiecare sens, acostamente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri