Ungurii mai au de construit 15 km de autostrada până la granița noastră, dar nu au la ce să se conecteze

Data publicării:
autostrada santier A3 Biharia4

Vecinii noştri maghiari se apropie cu autostrada de graniţa României, dar nu prea au la ce să se lege. Autorităţile de la noi fac eforturi mari să reînceapă lucrările pe o porţiune de cinci kilometri de la frontieră. Vor neapărat să inaugureze tronsonul anul acesta.

La aproape 15 ani de la începutul lucrărilor pentru Autostrada Transilvania, se pregăteşte din nou şantierul pentru o bucată puţin mai mare de cinci kilometri, între Biharia şi Vama Borş. Cinci kilometri şi 350 de metri de şosea rapidă vor costa 29 de milioane de euro.

În zonă au fost mobilizate mai multe utilaje. Acestea nivelează terenul şi pregătesc spaţiul unde vor fi depozitate materialele de construcţie.

Segmentul de cinci kilometri de la graniţă trebuia construit împreună cu altele, de compania americană Bechtel, dar după rezilierea contractului, statul i-a ales pe spaniolii de la Corsan. După un an au renunţat însă la lucrări. Autorităţile au scos din nou la licitaţie şantierul anul trecut, iar segmentul din Bihor a fost atribuit firmei unui om de afaceri din Oradea. Acum, autorităţile au impus un termen clar.

Beniamin Rus - patronul firmei de construcţii: „Noi am primit un mesaj din partea companiei (CNAIR - n.r.) şi a ministerului (Transporturilor - n.r.) că ar trebui să îl finalizăm anul acesta”.

Lucrările la porţiunea de autostradă de la graniţă ar trebui să începă cel târziu în aprilie, dacă sunt gata toate avizele.

Beniamin Rus - patronul firmei de construcţii: „Dacă nu încep, este compromisă finalizarea proiectului anul acesta. Pentru un anumit sortiment avem nevoie de 500 de maşini în fiecare zi.

10.000 de tone pe zi şi asta pe o perioadă de două luni şi jumătate.”

Ungaria este foarte aproape să termine autostrada care ar trebui să se continue la noi cu şoseaua rapidă Transilvania. Şoferii cred însă că autostrada se va opri la graniţa noastră.

Geza Batori - primarul comunei Borş: „Abia aştept, este vitală pentru această zonă. Am înţeles că partea maghiară este cu autostrada la Berettyóújfalu. De acolo mai sunt 15 kilometri, se apropie de noi. Trebuie să facem şi noi”.

Autostrada Transilvania, Braşov - Vama Borş, are în proiect peste 400 de kilometri, dintre care au fost terminaţi până acum mai puţin de o treime.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri