VIDEO Care este stadiul lucrărilor la centura și pasajele din sudul Capitalei

Data publicării:
Untitled
Pasajul Berceni. Foto: captură video Alberto Costea Infrastructura Romania/ YouTube

Chinul şoferilor care circulă zilnic pe centura Capitalei este departe de a se fi încheiat. În sudul Bucureștiului, încă se circulă pe o singură bandă pe sens. Iar dacă pasajul de la Domnești se deschide peste două săptămâni, cel de la Cernica pare mai aproape de rezilierea contractului decât de finalizarea lucrărilor. L-am contactat pe constructor, însă nu ne-a oferit un punct de vedere. Întârziate sunt și lucrările de la pasajele Berceni și Olteniței.

Cozi infernale, ambuteiaje, kilometri întregi unde se circulă pe o singură bandă pe sens. Așa poate fi descrisă centura de sud a Capitalei, șoseaua care toacă de ani buni nervii și răbdarea șoferilor.

Reporter: Cum se circulă pe centură?

- „Destul de greu”.

- „Pierdem foarte mult, cam o oră stai între 7 și 10 dimineața”.

Reporter: Cât combustil pierdeți așa, stând în ambuteiaje?

- „Doi litri, trei”.

Cele 4 pasaje de pe centură la care se lucrează - Domnești, Berceni, Olteniței și Cernica ar elibera intersecțiile. Însă, doar cel de la Domnești va fi deschis anul acesta. Mai exact, peste două săptămâni.

Valentina Vasile, jurnalist Digi24: „În teren lucrările sunt pe ultima sută de metri. Muncitorii mai trebuie să instaleze stâlpii de iluminat, indicatoarele rutiere și să traseze marcajele rutiere”.

Muncitor: „În rondul acesta punem flori. Frumos!”

Dacă la Domnești se va tăia panglica, la pasajul de la Cernica contractul ar putea fi reziliat.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: „Nu e rolul unui ministru să rezilieze contracte, dar daca cineva nu intră pe termenii și e în mod repetat acest lucru asta, pe termenii contractuali, n-am nicio ezitare să iau aceste decizii. Se vor lua, o să vedeți, că se vor lua în această toamnă și pentru alții”.

Ionuț Ciurea, președinte Asociația Pro Infrastructură: „Dacă se reziliează, ar trebui să avem licitație lansată și un câștigător desemnat. Dacă nu se depun contestații, putin probabil, am putea avea un contract semnat anul viitor”.

Am mers și noi la pasajul de la Cernica. 6 muncitori stăteau de vorbă. La vederea camerei, unii au început să muncească.

Întârziat este și pasajul Olteniței, cel mai costisitor de pe Centura București Sud. S-a scumpit cu 40 de milioane de lei și costă în total 209 milioane de lei.

Valentina Vasile, jurnalist Digi24: Pentru pasajul Olteniței se așteaptă de la antreprenor noul grafic al lucrărilor. Asta, deoarece furnizorii de materiale prefabricate au întârziat livrarea acestora în șantier. Însă, oficialii de la Ministerul Transporturilor spun că va fi vorba de o diferență de doar câteva luni față de graficul inițial. Iar cel târziu, în martie-aprilie 2023 lucrarea ar trebui să fie gata.

Din aceleași motive, întârzieri sunt și la pasajul de la Berceni, pe care autoritățile speră îl deschidă circulației la finalul acestui an, măcar parțial.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri