Video: Dealul Bucium continuă să alunece spre autostrada A1 Orăștie - Sibiu

Data publicării:
alunecari 1

Reprezentanți ai Asociației Construim România afirmă că dealul Bucium continuă să alunece spre autostrada A1 Orăștie-Sibiu, lotul 3. Concluzia rezultă din înregistrări video făcute cu o dronă, prezentate de asociație.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Dealul Bucium continuă să alunece vizibil și semnificativ accelerat față de 2016 spre autostrada A1 Orăștie - Sibiu Lot 3 în zona Aciliu, potrivit postărilor unor reprezentanți ai asociației. ”Lucru firesc, ținând cont că sezonul de iarnă-primăvară 2016-2017 a fost semnificativ mai bogat în precipitații, chiar abundente, față de sezonul similar 2015-2016”, spun aceștia.

Pe lângă alunecările deja cunoscute ale versantului nordic din debleul prin Dealul Bucium, au apărut dezvoltări ale alunecărilor și pe versantul sudic, unde coloanele forate de CFR pentru a susține Magistrala 200 încep să fie vizibile pentru că pământul alunecă de lângă ele.

Foto: Canalele de scurgere au început să fie acoperite de pământul alunecat

Mai mult, în apropiere de viaductul Aciliu, versantul sudic al debleului împinge sub autostradă, ceea ce face tot mai vizibilă o umflare a acesteia.

Filmările asociației au fost trimise și unui geolog britanic, anume David Petley. Într-un articol dedicat situației acesta și-ar exprim îngrijorarea profesională față de starea versantului și speranța că acesta este monitorizat.

Dealul Bucium reprezintă un pericol major pentru siguranța circulației pe autostrada A1 în zona Aciliu. Pericolul de prăbușire catastrofală este real dacă precipitațiile sunt suficient de abundente.

Asociația solicită decizii ferme și imediate de intervenție tehnică. ”Fie demararea unor consolidări imediate ale Dealului Bucium, fie o decizie politică de curaj privind relocarea completă a traseului autostrăzii”, spun reprezentanții ASCORO.

”Din păcate, deși în teren situația este vizibil tot mai gravă, la ora actuală CNAIR se află abia în faza de atribuire a contractului privind realizarea unei expertize tehnice asupra A1 Orăștie - Sibiu Lot 3. În acest ritm o intervenție tehnică în teren se preconizează abia peste cel mai devreme un an și jumătate”, afirmă asociația.

Drenurile puse de companie, inutile

Reamintim că anul trecut CNAIR a realizat un sistem de drenuri lung de câteva sute de metri și îngropat la câțiva metri sub autostradă. Acesta a reușit să elimine apa din fundația autostrăzii însă nu are niciun efect asupra zonelor din dealul învecinat care se îndreaptă spre autostrada propriu-zisă. Soluția adoptată atunci nu a fost îmbrățișată de toți specialiștii.

Unii critici au afirmat anul trecut că problema autostrăzii nu este terasamentul acesteia, ci solul pe care s-a așezat acest terasament. În loc să se reconstruiască terasamnetul, mai bine se așeza întreaga autostradă pe coloane de beton armat, înfipte adânc în sol, recomandau unii ingineri. Soluția ar fi fost deci înțeparea în terenul bun de fundație cu coloanele unui viadcut înecat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri