Video Zeci de nave sunt blocate pe Dunăre la Zimnicea, din cauza nivelului scăzut al apei

Data actualizării: Data publicării:
nave zimnicea dunare
După retragerea apelor, peisajul de pe Dunăre s-a schimbat dramatic. Foto: captură video Digi24

Nivelul extrem de secăzut al Dunării creează mari probleme navigatorilor. La Zimnicea, zeci de nave așteaptă ca zona să fie dragată, ca să poată înainta. În unele locuri, apa are mai puțin de un metru și jumătate.

În total, 64 de nave sunt blocate la Zimnicea, în așteptarea lucrărilor de dragare a fluviului. Navigația se desfășoară cu restricții de două săptămâni. Doar vasele care au adâncimea de scufundare de maximum 1 metru și 40 de centimentri pot trece prin zonă.

Dorel Rădoi, căpitan-șef Oficiul de Căpitănie Zimnicea: „Sunt nave care depășesc acest pescaj și cele care urcă așteaptă la kilometrul 559 la ancoră. Cele care coboară așteaptă la kilometrul 570”.

După retragerea apelor, peisajul de pe Dunăre s-a schimbat dramatic.

Elena Alexandru, jurnalist Digi24: Până acum o lună și jumătate - două luni, aici apa măsura undeva la un metru. În acest moment vedeti numai insulițe cu nisip, iar mai grav este faptul că sunt zone unde poți trece cu piciorul pe malul bulgăresc, pentru ca apa nu măsoară mai mult de 1 m și 40 de cm.

- „Am mai fost pe Dunăre, dar acum mi se pare într-adevăr foarte scăzută, foarte scăzută. Problema este pentru navigație, navigația e cea care are de suferit”.

- „Acum având în vedere că toți anii sunt cam secetoși și lipsesc precipațiile și iarna, ne asteptam la așa ceva”.

Debitul apei la Zimnicea a ajuns la 1830 de metri cubi pe secundă, în condițiile în care media anuală pentru luna august este de 4300 de metri cubi pe secundă.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri