Tranzacții record cu spații de birouri în orașele din provincie

Data publicării:
cladire

Firmele IT şi din domeniul auto sunt principalii clienţi. Numai ele au închiriat anul trecut aproape 50.000 de metri pătraţi de biouri.

„O companie producătoare de software şi-a extins operaţiunile în afara Bucureştiului şi a deschis anul trecut un birou în Iaşi. Suprafaţa închiriată depăşeşte o mie de metri pătraţi, iar numărul angajaţilor va ajunge la 100 anul acesta”, relatează Teodora Tompea, reporter Digi24 Iaşi.

Competiţia este strânsă, aşa că un metru pătrat este închiriat cu 14 euro la Timişoara, faţă de 11 la Iaşi.

Timişoara are printre cele mai mari chirii din ţară pentru spaţiile de birouri. Clădirile din zonele centrale sunt ocupate aproape în totalitate”, relatează Raluca Popa, reporter Digi24 Timişoara.

Cele două oraşe afle în colţuri opuse ale ţării sunt pe primele două locuri în topul celor mai mari suprafeţe de birouri închiriate anul trecut, conform studiului făcut de o firmă de consultanţă doar în provincie: 17.000 de metri pătraţi în Moldova şi 13.000 de metri pătraţi în Banat.

Clasamentul continuă cu Craiova şi Cluj-Napoca, oraşul din Transilvania lăudându-se cu mulţi angajaţi în IT.

Sunt cel puţin 20.000 de oameni care lucrează în sfera asta, Clujul este un pol de dezvoltare, este unul dintre puţinele oraşe din Europa care nu are în 300 de kilometri un competitor”, spune Răzvan Cuc, directorul unei firme imobiliare.

Dezvoltatorii imobiliari nu se tem să investească în imobile înalte de birouri în provincie. Marile companii au nevoie de sedii tot mai generoase în ţară şi vor costuri mai mici decât în Bucureşti. Firmele aleg provincia şi pentru că salariile cerute de viitorii angajaţi sunt mai mici cu 10 procente faţă de pretenţiile din Capitală.

Firmele care au venit şi au deschis activităţi în Bucureşti au avut rezultate bune, o dată cu timpul concurenţa a început să crească şi accesul la resurse umane a început să fie limitat. Marile firme de IT, service au început să se orienteze către marile centre universitare din ţară”, spune Alexandru Petrescu, directorul unei firme de consultanţă.

Cele mai puţine suprafeţe de birouri închiriate anul trecut au fost la Braşov şi Oradea.

Top suprafeţe de birouri închiriate (2015)

Iaşi - 17.682 mp.

Timişoara - 13.043 mp.

Craiova - 6.500 mp.

Cluj-Napoca - 5.350 mp.

Braşov - 3.800 mp.

Oradea - 1.886 mp.

Bacău - 1.400 mp.

Total 49.661

Sursa: esop.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri