Trei accidente aviatice în plin sezon de concedii. Specialiști: companiile aeriene vor pierde clienți

Data publicării:
epava avion captura

Accidentele petrecute în plin sezon al vacanţelor vor scădea încrederea în mijlocul de transport considerat, de obicei, cel mai sigur din lume, spun experţii în aviaţie civilă. De altfel, anul 2014 este scris cu negru în istoria aeronautică: are cele mai multe victime per accident din istorie.

Cele 11 accidente aviatice petrecute anul acesta ar putea afecta afacerile companiiilor din domeniu, însă efectele se vor vedea abia peste câteva luni.

Va scădea numărul de pasageri. Mai ales că au lovit aceste catastrofe exact în perioada de concedii”, spune Valentin Duţă, fost şef al securității zborurilor TAROM.

Va fi o pierdere de credibilitate vis a vis de transportul aerian”, spune și specialistul în aviaţia civilă Dan Andrei.

Specialiştii spun că vesticii, care îşi permit să piardă biletele deja cumpărate, vor apela la mijloace de transport alternative, cum ar fi vaporul sau trenurile de mare viteză. Mulţi dintre români, însă, nu se vor încumeta la aceste schimbări.

„Pentru că biletele sunt vândute cu mai multe luni înainte şi puţini sunt cei care renunţă la un bilet gata cumpărat”, spune Valentin Iordache, purtător de cuvânt Aeroporturi Bucureşti.

„Suntem o companie aviatică europeană, dar nu zburăm deasupra spaţiului aerian din Ucraina. Chiar şi aşa, suntem atenţi la ce se întâmplă. Oamenii s-ar putea teme să zboare din cauza acestor accidente”, spune Katarzyna Gaborec, reprezentanta unei companii aviatice.

În ultimii zece ani, anul 2005 a mai avut peste 1000 de persoane decedate în accidente aviatice ca urmare a celor 40 de accidente. Totuşi, cel mai rău an pentru aviaţia mondială este 1972. Atunci, au avut loc 70 de accidente în urma cărora pestze 2.300 de oameni şi-au pierdut viaţa. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri