Sari la conținut
News Alert

Trei orașe din România ar putea intra oricând în zona euro

Câteva oraşe bogate ale României, precum Bucureşti, Cluj şi Timişoara, ar putea intra oricând în zona euro, dar există diferenţe foarte mari între acestea şi zonele sărace ale ţării, diferenţe care s-au adâncit în ultimii ani, a declarat miercuri preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

Euro Currency: Pile of 1 euro coins, close-up

Foto: Thinkstock

Nivelul de trai în zonele bogate ale României este semnificativ mai mare decât în zonele sărace, arată calculele News.ro, pe baza statisticilor judeţene ale Institutului Naţional de Statistică (INS).

Câştigurile medii nete au depăşit în iunie nivelul de 2.200 de lei (aproximativ 500 euro) doar în Capitală şi în judeţele Ilfov, Cluj şi Timiş, dar în 17 judeţe din ţară, câştigul mediu net a rămas sub 1.600 de lei.

Diferenţele dintre regiunile ţării pot fi rezolvate inclusiv prin instrumente fiscale, consideră şeful Consiliului Fiscal. 

„Bucureşti, Timişoara sau Cluj ar putea intra mâine în zona euro. Există însă disparităţi regionale mari în România, iar acestea s-au adâncit în ultimii ani. Acestea pot fi atenuate prin diverse instrumente, inclusiv fiscale”, a spus Ionuț Dumitru, în cadrul unei conferinţe în care a fost prezentat un studiu legat de condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească România înainte de aderarea la zona euro.

Economia României are de surmontat decalaje structurale mari, potrivit studiului prezentat miercuri, iar ţara are discrepanţe regionale interne considerabile, care trebuie rezolvate înainte de aderarea la zona euro.

Marţi, preşedintele Consiliului Fiscal a avertizat că în prezent are loc o deterioare masivă a poziţiei finanţelor publice din România, care riscă să pună în pericol coeziunea statului român.