Trei sferturi din cele peste 4.300 de produse tradiţionale nu vor mai putea fi comercializate

Data publicării:
produse traditionale

Gata cu alimentele tradiţionale produse în cantităţi industriale. Şefii de la Ministerul Agriculturii vor ca brânza, cârnaţii sau cozonacul produse după reţete vechi să fie realizate de ţărani şi nu de către firme, cum se întâmplă acum în unele cazuri. Pentru asta, au stabilit ce cantitate de produse pot vinde fermierii.

„Am stabilit, împreună cu producătorii, o cantitate maximă de 150 de kilograme produsă pe zi pe un anumit produs și pentru că sunt producători tradiționali care au mai multe produse am ajuns la o cantitate maximă de 400 de kilograme pe zi”, a precizat Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Legislaţia a fost schimbată pentru că, recunosc autorităţile, unii producători îşi promovează cu nonşalanţă produsele drept tradiţionale, deşi nu deţin un certificat în acest sens. Sunt însă şi excepţii.

Din toamnă, produsele vor avea şi o etichetă fără de care nu vor mai putea fi vândute în pieţe. După aplicarea ordinului Ministerului Agriculturii, din cele peste 4.300 de produse, vor mai rămâne doar câteva sute. Printrele ele s-ar putea afla şi micul românesc. Oficialii spun că certificatele de producător tradiţional vor fi acum reînoite anual, iar firmele vor rămâne fără dreptul de a folosi cuvântul „tradiţional” pentru mâncarea vândută. Cei care nu respectă normele vor rămâne fără certificat.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri